Zoeken

We inspireren elkaar door initiatieven en succesvolle praktijkvoorbeelden met elkaar te delen.

 • Lekker in je vel Amsterdam; lees meer over de totstandkoming en de introductie van dit initatief.

  Vanuit SamenBeter Westerpark is de website Lekkerinjevel.amsterdam ontwikkeld: digitale ondersteuning die mensen helpt om beter in hun kracht te komen zonder dat er direct een professional bij betrokken is. Juist nu in coronatijd extra belangrijk. Machteld Ploeg en Erniël de Boer hebben bijgedragen aan de totstandkoming en introductie van dit initiatief. In een video delen zij dit mooie praktijkverhaal.

  Lees meer

 • 'Hoe wij kunnen bijdragen aan een mentaal veerkrachtig Nederland?

  Het is vijf voor twaalf. Wanneer we nu niets doen, verdubbelen onze zorgkosten in de komende twintig jaar en gaat een nóg groter deel van ons inkomen op aan zorgpremies. De Nederlandse ggz stelt zichzelf de vraag: “Hoe kunnen wij, als zorgprofessionals, hier nu al iets aan doen?” Als antwoord op die vraag startte GGZ Eindhoven (GGzE), een half jaar geleden, het inmiddels succesvolle initiatief ‘Mentale Kracht 040’.

  Lees meer

 • ‘Vergeet jezelf niet, als je voor een ander zorgt’ helpt zorgverleners in crisistijd

  GGz Breburg (regio Breda-Tilburg) heeft in maart 2021 samen met het Amphia ziekenhuis in Breda en klinisch psychologen het online hulppakket Vergeet jezelf niet, als je voor een ander zorgt ontwikkeld en geïntroduceerd. Dit initiatief is bedoeld om mentale problemen bij zorgverleners te voorkomen als gevolg van de aanhoudende extreme werkomstandigheden door de zorg voor Covid-19 patiënten. 

  Lees meer

 • Zelf je (lichte) psychische problemen aanpakken: Hoe helpen de leden van de Nederlandse ggz daarbij? 

  Zelfzorg’, het klinkt een beetje vaag, maar als je piekert, stress ervaart en dat te lang duurt kan dat snel van kwaad tot erger gaan. Niet alle klachten zijn zonder professionele hulp op te lossen. Maar ook als volwassene kun je jezelf heel goed trainen om de tegenslagen van het leven beter aan te kunnen, en te voorkomen dat je uiteindelijk misschien professionele hulp nodig hebt. De kwaliteit van je leven wordt er nog beter van ook. Hoe?

  Lees meer


 • Hoewel er inmiddels meer aandacht is voor openheid over mentale gezondheid, moet er meer gebeuren om stigmatisering van mensen met psychische problemen tegen te gaan, het taboe te doorbreken en open te zijn over mentale kwetsbaarheid. Met #ikbenOpen zetten Inger, Fleur en Fauzy zich in om dit kwetsbare onderwerp bespreekbaar te maken, 365 dagen per jaar.

  Lees meer