Zoeken

“Ons geheime wapen is openheid en bespreekbaarheid. Gewoon, vertellen hoe het zit. Laten zien dat psychische kwetsbaarheid bij het leven hoort. Dat het niet eng is en niet ongrijpbaar, laat staan bedreigend”, aldus voorzitter Victor Vladár Rivero van Samen Sterk zonder Stigma die vandaag de 'Zie mij' bijeenkomst in Driebergen organiseert. Onder voorzitterschap van Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland, leren de 250 deelnemers strategieën om stigmatisering van mensen met een psychische aandoening een halt toe te roepen.

Een psychische aandoening treft bijna de helft van de Nederlanders ooit in zijn of haar leven. Toch rust hier een groot taboe op. Samen Sterk zonder Stigma -opgericht door GGZ Nederland, Mind Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie- heeft de afgelopen jaren methoden ontwikkeld om de openheid en bespreekbaarheid vorm te geven op de werkvloer, in de klas, in de media, in de zorg en in de wijk. Door trainingen, handreikingen en checklists, maar ook door ontmoeting en gesprek. Dit doen zij samen met ambassadeurs, supporters, professionals en sympathisanten.

GASA

Op donderdag en vrijdag volgt de tweedaagse conferentie van de Global Anti-Stigma Alliance (GASA) in Amersfoort. Deze is bedoeld voor alle organisaties in de wereld die zich inzetten voor destigmatisering. Deelnemers zijn bijvoorbeeld See Me uit Schotland, Time to Change uit Engeland, Like Minds Like Mine uit Nieuw Zeeland en One of us uit Denemarken.