Naar homepage

Ruimte om jeugdzorg-keten duurzaam te verbeteren

Publicatiedatum

Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) en GGZ Nederland hebben in een brief beschreven op welke manier wij samenwerken om het uiteindelijke doel te bereiken: 0 gebruik van de separeer, 0 suïcides en richting 0 kinderen uit huis.

Daarvoor moet de héle jeugdzorg‑keten snel en duurzaam verbeteren. De jeugdpsychiatrie en de jeugdzorg zien dit als gezamenlijke verantwoordelijkheid. Maar we hebben hierbij gemeenten, rijk en andere partners hard nodig.

Een plan voor de toekomst

Wij ontwikkelen betere, gezinsgerichte hulp met aandacht voor kwetsbaar ouderschap, zodat kinderen thuis veilig zijn. Daarnaast maken we, samen met het ministerie van VWS en de gemeenten, een plan voor de toekomst van de Jeugdzorg Plus (gesloten jeugdzorg). Dit plan wordt binnen enkele weken gepresenteerd.

Vraag aan Kamerleden

Het gaat om moeilijk werk voor en met heel kwetsbare mensen. Het gevaar schuilt in te snelle antwoorden. Daarom hebben wij de Kamerleden gevraagd de zorgorganisaties en professionals de ruimte te geven om deze noodzakelijke, deskundige ontwikkeling van zorg op een zorgvuldige manier vorm te kunnen geven.