Zoeken

Binnen één tot twee weken worden bellers naar het telefoonnummer 113 via een standaardboodschap doorverwezen naar het werkelijke nummer van 113Zelfmoordpreventie (0900-0113). Daarnaast komt het telefoonnummer 113 beschikbaar voor suïcidepreventie, maar de uitvoering daarvan vergt meer tijd. 
 

Snel een oplossing 

Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met de staatssecretaris over suïcidepreventie. Veel Kamerleden stelden de toegankelijkheid en bereikbaarheid van 113Zelfmoordpreventie aan de orde, naar aanleiding van twee incidenten waarbij tevergeefs het telefoonnummer 113 werd gebeld. De Tweede Kamer wil de kwestie zo snel mogelijk opgelost hebben. 
 

Randvoorwaarden 

Voor de ingebruikname van het telefoonnummer 113 geldt wel een aantal voorwaarden. Het telefoonnummer mag in de praktijk geen problemen opleveren voor de laagdrempelige noodhulpverlening via het nummer 112. Bovendien bestaat het risico dat het nummer 113 op termijn vanuit Europa voor bepaalde doeleinden geharmoniseerd kan worden. Het kabinet gebruikt de komende maanden om te bezien hoe aan alle randvoorwaarden zorgvuldig invulling kan worden gegeven. Blokhuis wil de Tweede Kamer nog dit jaar over de voortgang informeren. 
 
113 Zelfmoordpreventie blijft voorlopig nadrukkelijk het nummer 0900-0113 communiceren, totdat het 113-nummer daadwerkelijk is gerealiseerd.