Naar homepage
Getty Images 1062186338

Ggz-instellingen nemen zelf corona-tests af bij personeel

Publicatiedatum

Deze week riepen zorgvakbond Nu’91, beroepsvereniging V&VN en branchevereniging voor de ouderenzorg Actiz op om zorgpersoneel voorrang te geven bij het testen op corona. Ook binnen de ggz krijgen instellingen te maken met uitval van personeel door lange wachttijden. Daarom hebben leden van de Nederlandse ggz diverse aanpakken ontwikkeld om personeel en cliënten altijd snel te kunnen testen.

Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz is blij met die initiatieven: “Snel testen is cruciaal voor de veiligheid van ons personeel en cliënten en voor de continuïteit van zorg.”

Een van de instellingen die koos voor een alternatieve test-aanpak is ggz-instelling Reinier van Arkel. Eddy van Doorn is voorzitter van de raad van bestuur: “De druk op de testcapaciteit van de GGD ’s speelt al sinds maart. We zijn daarop in gesprek gegaan met het ziekenhuis in onze regio. Die waren graag bereid om ons te helpen. We hebben toen juridisch gecheckt aan welke AVG-voorwaarden we moesten voldoen. Toen we dat rond hadden hebben we één medewerker vrijgemaakt die ons eigen personeel en cliënten op locatie test en de wattenstaafjes inlevert bij het ziekenhuis.”

Medewerkers bij Reinier van Arkel met klachten kunnen zich telefonisch aanmelden. Meteen de volgende ochtend kunnen ze dan terecht voor een test. ’s Avonds is de uitslag bekend. Test iemand positief, dan wordt dat doorgegeven aan de GGD, zodat contactonderzoek kan worden opgestart.

Van Doorn ervaart alleen maar voordelen van het zelf testen: “De drempel om je te laten testen is op deze manier erg laag. Het vergt wel extra inzet van personeel, maar je weet zeker dat het snel gaat en je door kunt met je organisatie. Personeel ervaart dat als heel prettig.” Ook het welzijn voor cliënten neemt toe: “Met deze werkwijze kunnen we onze cliënten snel testen: Ze hoeven dan minder lang in afzondering te wachten tot de uitslag binnen is.”

Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz is blij dat leden zelf nieuwe samenwerkingsverbanden aan zijn gegaan om snel testen mogelijk te maken: “Het is van groot belang voor de veiligheid van onze cliënten en professionals dat het krijgen van een test altijd snel beschikbaar is. Zelf testen en samenwerken met laboratoria of ziekenhuizen kan helpen om de GGD te ontlasten. Met alle zorgen over een mogelijke tweede golf wil de Nederlandse ggz graag meedenken hoe we wachttijden bij corona-testen zo kort mogelijk kunnen houden.”