Naar homepage

Jacobine Geel bij lanceren E-learning: “Alleen samen maken we ggz rookvrij"

Publicatiedatum

Bestuursvoorzitter Jacobine Geel heeft vandaag tijdens de presentatie van de E-learning Rookvrije zorg de lidinstellingen van de Nederlandse ggz opgeroepen deze beschikbaar te stellen en in te zetten binnen hun eigen organisatie. De nieuwe E-learning is vandaag tijdens een online bijeenkomst onder leiding van Attie van der Meulen van Verslavingskunde Nederland en Anton van Balkom van de Nederlandse ggz gelanceerd door longarts Wanda de Kanter.

De nieuwe E-learning is ontwikkeld door GGZ Ecademy in samenwerking met de Nederlandse ggz en Verslavingskunde Nederland. De module is speciaal gemaakt voor de ggz en de verslavingszorg en past binnen één van de pijlers voor een rookvrije organisatie, namelijk het opleiden en trainen van medewerkers. Het doel van de E-learning is dat iedereen begrijpt wat een rookvrije organisatie is en wat er van hem en haar wordt verwacht om een zorgorganisatie rookvrij te maken. De module wordt verspreid onder leden van GGZ Ecademy en kan in belangrijke mate helpen om de verslavingszorg in 2021 en de geestelijke gezondheidszorg in haar geheel met ingang van 2025 rookvrij te krijgen.

Meeroken

Wanda de Kanter is longarts bij het Antoni van Leeuwenhoek, een ziekenhuis en onderzoeksinstituut dat gespecialiseerd is in de bestrijding van kanker. Voordat zij met een druk op de knop de E-learning Rookvrije zorg lanceerde, gaf zij aan dat behandelaars zich actief moeten opstellen in het bestrijden van roken. “Wie niets doet, verwaarloost zijn of haar cliënt. Als ervaringsdeskundige weet ik dat medewerkers vroeger ‘gewoon’ met de cliënten meerookten. Nu vind ik dat onvoorstelbaar. Er zijn veel effectievere methodes om bijvoorbeeld stress te bestrijden en iedereen heeft last van roken. Meeroken kost jaarlijks maar liefst zo’n tweeduizend levens. Nee, het is niet zielig om cliënten te vragen te stoppen met roken. Iedereen is het waard. Ik hoop dan ook dat de E-learning gaat inspireren en motiveren om cliënten en ook collega’s te laten stoppen met roken.”

Certificaat

Coördinator Margreet Botter van GGZ Ecademy heeft tijdens de lancering het belang benadrukt van een E-learning Rookvrije zorg voor de ggz. “Hiermee creëren we een gezamenlijk startpunt voor alle medewerkers in de ggz en verslavingszorg en zorgen we voor een landelijke uitrol. De E-learning is rijk aan theorie en casuïstiek met aandacht voor zowel cliënt als medewerker,” zegt Margreet, die aangeeft dat er na de vragen en opdrachten een afsluitende toets volgt. Cursisten die de E-learning met goed gevolg afsluiten, krijgen een certificaat.

Terugzien

Kijk hier de oproep van Jacobine Geel terug:Zelf aan de slag met het rookvrij maken van je organisatie? Neem dan contact op met Anton van Balkom, onze aanjager rookvrije ggz.