Zoeken

Dit jaar staat World Mental Health Day in het teken van de oproep om meer te investeren in mentale gezondheidszorg, juist nu in tijden van de pandemie. Voor het eerst in de geschiedenis is de roep om verandering zo groot en sluiten grote internationale organisaties de handen ineen. De pandemie biedt een kans. Doe mee met deze wereldwijde beweging en breng grotere investeringen in mentale gezondheid op gang.

World Mental Health Day bestaat sinds 1992 en is een uitvinding van de World Federation for Mental Health om mentale gezondheid wereldwijd onder de aandacht te brengen. Toen gebeurde dat door middel van een twee uur durende internationale teleconferentie met landen op het Amerikaanse continent. Nu is het uitgegroeid tot een internationaal fenomeen waarbij mensen over de hele wereld wekenlang (online) activiteiten organiseren om bewustwording te creëren en mentale gezondheid te verbeteren.

Dit jaar wordt er niet gevraagd om aandacht maar om actie. Actie in de vorm van investeringen in goede mentale gezondheidszorg, juist nu in tijden van de pandemie. Nog steeds heeft 50% van de mensen met een mentaal probleem in hoge inkomenslanden geen toegang tot zorg en de verwachting is dat dit stijgt als gevolg van de pandemie. "World Mental Health Day biedt de kans om samen te komen en een begin te maken met het herstellen van historische verwaarlozing van mentale gezondheid," zegt dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. "We zien nu al de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor het mentale welzijn van mensen, en dit is nog maar het begin. Tenzij we serieuze toezeggingen doen om de investeringen in mentale gezondheid nu op te schalen, zullen de gevolgen verreikend zijn voor de volksgezondheid, de sociale verhoudingen en de economie.”

De World Health Organisation heeft in samenwerking met de World Federation for Mental Health en United for Global Mental Health de handen ineengeslagen om op te roepen tot actie; meer investeringen in mentale gezondheid, in geïntegreerde (preventieve) mentale gezondheidszorg in de wijk. Hoe doen ze dit en hoe kun je mee doen? Hier vind je een overzicht. Hieronder vind je ook wat tips:

Over het Waardenetwerk Internationaal Verbinden

Het waardenetwerk Internationaal Verbinden is opgericht voor iedereen die geïnteresseerd is internationale ontwikkelingen op het gebied van mentale gezondheid. Het waardenetwerk, of de ‘Dutch International Mental Health Hub’, is ontstaan uit de behoefte aan verbinding tussen bestaande internationale initiatieven om ze toegankelijk te maken. Hoewel het verlangen er is om over de landsgrenzen heen te kijken en internationale samenwerking aan te gaan, is dit voor veel mensen een onbekende wereld. Het waardenetwerk Internationaal Verbinden brengt hier verandering in. Wij fungeren als hub of centraal punt waar we initiatieven, informatie en contacten van internationale partners en key-stakeholders samenbrengen en verbinden met onze leden. Zo vormen we een levende en lerende internationale praktijkgemeenschap. Internationale samenwerking inspireert, brengt essentiële kennis, wakkert innovatie aan en zet mentale gezondheid op de agenda. Wil je meer weten over hoe je mee kunt doen? Mail dan naar mvetten@denederlandseggz.nl.