Naar homepage

Het Grote Zorgdebat: Een fijne wijk

Publicatiedatum

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseert een breed scala aan zorgpartijen Het Grote Zorgdebat. Op 8 maart gaan Kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat over hun ideeën voor de toekomst van de zorg. Jacobine Geel, voorzitter van brancheorganisatie de Nederlandse ggz, pleit in een blog op Skipr voor een investering in preventie en mentale weerbaarheid.

Vanuit mijn woonkamer kijk ik uit op een park, een kleine groene oase in een drukke stadswijk. De hele buurt komt er samen, toevallig, doelbewust en soms tegen wil en dank. Ouders treffen elkaar op de rand van de zandbak terwijl hun kinderen taartjes bakken. De meeste banken zijn bezet met ouderen die er hun krantje lezen of van de zon genieten. Er wordt geslenterd, gesport, gepicknickt en soms tot laat gefeest. En als ik er in de zomer vroeg in de ochtend hardloop tref ik dikwijls dezelfde, licht verwarde man die de nacht heeft doorgebracht onder een rhododendron. Ik groet, beschaamd dat ik hem heb opgeschrikt. Hij kijkt weg en loopt een andere kant op.

Mijn parkje is een maatschappij in het klein. Maar met een belangrijk verschil: want hoewel er hard gewerkt moet worden om het park groen en schoon te houden gebeurt dit ogenschijnlijk ongemerkt en hindert het niet het vanzelfsprekend samen zijn. Dat is in de wereld buiten het park wel anders. Daar zit -om het maar eens in jargon te zeggen- de systeemwereld, de leefwereld soms lelijk in de weg. Kan dat anders?

Lees verder op Skipr.nl.

Het Grote Zorgdebat vindt plaats op maandag 8 maart 2021 van 19.30 tot 21.00 uur. Er is gekozen voor een online bijeenkomst. Het debat is vrij te volgen voor iedereen die zich betrokken voelt bij de gezondheidszorg in Nederland. Aansluitend houdt Skipr een nabespreking van het debat met prominenten uit het veld.