Naar homepage

Zelf aan de slag met informatieveilig gedrag in de zorg

Publicatiedatum

Informatieveiligheid en zorgvuldigheid in het omgaan met patiëntgegevens is van groot belang en staat hoog op de agenda bij veel ggz-organisaties. Daarom heeft het regieteam informatiebeleid van de Nederlandse ggz deelgenomen aan het zorgbrede project Informatieveilig gedrag in de Zorg.

ICTU, een onafhankelijke advies- en projectenorganisatie binnen de overheid heeft dit project uitgevoerd. Lentis heeft als pilotorganisatie hieraan deelgenomen vanuit de ggz-sector. Belangrijkste doel is dat zorgorganisaties effectieve aanpakken voor gedragsverandering kennen en gebruiken voor hun belangrijkste informatieveiligheidsproblemen.

Op basis van de inzichten uit de praktijk van vier organisaties en de theoretische kennis uit de gedragswetenschap ontwikkelde het project een nieuwe aanpak. Het resultaat is de praktische wegwijzer Aan de slag met informatieveilig gedrag. Op termijn volgen nog extra ondersteunende hulpmiddelen voor de Wegwijzer-aanpak.

Het belangrijkste advies van de projectgroep: zoom altijd in op het specifieke gedrag in je eigen organisatie, zodat je gericht de benodigde acties kunt kiezen om je informatieveiligheidsprobleem op te lossen. Een oplossing voor de een, werkt lang niet altijd bij de ander.

Open spreekuur

Om organisaties extra te ondersteunen, is er ook een open spreekuur ingericht. Heb je vragen over de Wegwijzer of meer in het algemeen over informatieveilig gedrag in de zorg? Dan kun je terecht bij het wekelijkse open spreekuur voor je persoonlijke Eerste Hulp Bij Informatieveiligheid (EHBI). Tot eind augustus 2021 beantwoorden twee experts tijdens het online spreekuur via Teams op dinsdag of donderdag een uur lang al je vragen. Wil je weten op welke dagen en wil je er zeker van zijn dat jouw vraag aan bod komt, stuur dan een bericht naar informatieveiligheidzorg@ictu.nl.

Via de LinkedIn-pagina van Informatieveilig gedrag in de Zorg blijf je op de hoogte van interessante informatie en tips.