Naar homepage

31 mei Wereld Niet Roken Dag met thema: milieueffecten van tabak

Publicatiedatum
Vandaag is het Wereld Niet Roken Dag en wordt er extra aandacht gevraagd voor een rookvrije wereld. Dit jaar koos de Wereldgezondheidsorganisatie als thema voor de ‘milieueffecten van tabak’. Ooit stond ‘plastic’ symbool voor de vooruitgang. Inmiddels raakt de wereld verstrikt in een ‘plastic-infarct’ en daar dragen weggegooide sigarettenfilters substantieel aan bij. Esther Croes van het Trimbos-instituut schreef een interessant blog over de schadelijke gevolgen van plastic sigarettenfilters voor mens én milieu.

De plastic filters werden ooit ontworpen omdat men dacht dat roken dan minder schadelijk werd. Dat bleek totaal niet waar. En ondertussen zorgen al die filters die op de grond belanden dat microplastics, nicotine en teer onze bodem en ons drinkwater vergiftigen. Per jaar komen er enkele miljarden van die filters alleen al in Nederland in de natuur terecht. Dus laten we vanaf vandaag beginnen om alle zwervende sigarettenpeuken op te ruimen en weg te gooien. Doe je mee?

Wil je van gedachten wisselen over het rookvrij maken van jouw instelling? Neem contact op met onze aanjagers rookvrije ggz Anton van Balkom: avbalkom@denederlandseggz.nl en Trijnie Rozema: trozema@denederlandseggz.nl.