Naar homepage

Corona Praktijkvoorbeelden

Saamhorigheid, veerkracht en onbaatzuchtigheid

Naast onzekerheid, verdriet en woede, is er in de coronapandemie ook een vloedgolf aan creativiteit en initiatieven ontstaan om de crisis het hoofd te bieden. Om juist die saamhorigheid, veerkracht en onbaatzuchtigheid een podium te geven, besloot de Dimence Groep een magazine uit te geven. In het Magazine van Overvloed hebben tientallen positieve verhalen binnen de organisatie een gezicht gekregen. Met een artikel over de totstandkoming van dit prachtige magazine en met een link naar het tijdschrift zelf sluit de Nederlandse ggz deze serie met positieve verhalen over de coronacrisis af.
Bekijk het vierde Magazine van Overvloed

Twee onderzoeken met positieve resultaat

Door de komst van COVID-19 is de ernst van psychische klachten toegenomen. Dat lijkt echter niet te gelden voor cliënten met autisme, zo blijkt uit onderzoek bij ggz-aanbieder Lentis. En ook een onderzoek van Lister naar het effect van een gezonde leefstijl op de psychische gesteldheid, pakte positief uit. De onderzoekers moedigen dan ook iedereen aan hiermee aan de slag te gaan. “En dat hoeft niet direct groots, start desnoods met een fruitschaal op tafel of een wandelgroepje. Er is nog zoveel te winnen op dit gebied.”
Lees meer over de onderzoeken

Meisje op fiets met mondkapje

Nieuwe behandelmethoden dankzij corona

Wieke Pasman is GZ-psycholoog Kind & Jeugd bij GGZ Delfland. Aan de hand van drie mooie voorbeelden uit de dagelijkse praktijk geeft zij aan hoe de coronacrisis heeft geleid tot nieuwe behandelmethoden. “We hebben geprobeerd proactief te zijn, te zoeken naar wat nog wel kon en hoe we cliënten ‘face-to-face’ konden blijven behandelen,” zegt Wieke. “Ik hoop dat we deze nieuwe inzichten kunnen blijven vasthouden en kunnen blijven vertrouwen op de veerkracht van mensen”.
Lees meer over de nieuwe behandelmethoden

Co-Fit19 houdt je mentaal gezond in coronatijd

Corona raakt ons allemaal. Er zijn mensen die door de pandemie uit balans raken. Sommigen pakken de draad zelf weer op, anderen hebben ondersteuning nodig. Dit heeft ook Anneloes van den Broek, klinisch psycholoog en P-opleider bij GGz Breburg (regio Breda-Tilburg), gemerkt. Als antwoord op de toenemende vraag vanuit cliënten die kampen met mentale problemen als gevolg van de coronacrisis, heeft Anneloes in september 2020, net voor de tweede golf, het project Co-Fit19 geïnitieerd. Het initiatief is tot stand gekomen met medewerking van Dewi Bruins, GZ-psycholoog bij Indigo.
Lees meer over Co-Fit19

'Zorg dat je fit blijft'

“In deze onzekere tijd moeten we de verbinding onder werknemers blijven voelen met elkaar. Het is belangrijk om medewerkers gezond en fit te houden. Om zorg te kunnen verlenen, moet je zorgen dat je zelf ook fit blijft,” zegt ervaringsdeskundige en yogadocent Sanne Verschuuren. Haar online yogalessen maken deel uit van de activiteiten die GGZ Noord-Holland-Noord organiseert om medewerkers fit te houden en om het moreel hoog te houden.
Lees meer over de activiteiten om medewerkers fit te houden

Startblokken atletiekbaan i Stock 509276957

Hoe MST-behandeling doorgang vindt in coronatijd

“Met een flap-over onder mijn arm en een pak stiften in mijn tas, sprong ik in de auto. Vijf minuten later stonden we tegenover elkaar. Zij aan de ene kant van het raam, ik aan de andere kant. Het was het begin van de zogenoemde raam-therapie.” Wendy van der Meijs is MST-therapeut bij de Viersprong, en biedt therapie voor gezinnen waarvan één of meerdere kinderen uit huis geplaatst dreigen te worden. “Toen huisbezoeken wegens corona niet meer mochten, moesten we creatief zijn. Voorop stond dat de gezinstherapie doorgang zou vinden. Whatever it takes.”
Lees meer over doorgang van de MST-behandeling

Samen verder tijdens de coronacrisis

De coronacrisis heeft ontwikkelingen rond digitale zorg in een stroomversnelling gebracht. Het Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie stond op 19 november 2020 in een speciale online editie stil bij de lessen uit deze unieke periode. Wat zijn de kansen, hoe kunnen we dit momentum gebruiken om de jeugdhulp naar een hoger plan te tillen?

Jerusalema Dance Challenge

De Forensische Zorgspecialisten zijn trots op hun medewerkers. Naast dat zij in dit lastige jaar hoge kwaliteit van zorg zijn blijven leveren, hebben zij dat ook met veel enthousiasme gedaan. Dit enthousiasme is ook terug te zien in de Jerusalema Dance Challenge die is opgenomen, voor en door collega's van De Forensische Zorgspecialisten, de Waag en de Van der Hoeven Kliniek.

Jonge vrouw in wachtkamer met mondkapje

Interview met Larissa Hoogsteder over behandelen in coronatijd

Bij de Waag wordt vanwege de maatregelen rondom de coronacrisis momenteel op afstand behandeld. Dat gebeurt sinds 12 maart 2020 toen Nederlanders werd gevraagd om zo veel mogelijk afstand van elkaar te houden. Larissa Hoogsteder, hoofd behandelzaken van de Waag, legt uit dat het nooit een optie is geweest om de Waag te sluiten.
Lees het interview

Interview met Anna van der Schoot over gebruik e-health in coronatijd

Anna van der Schoot, behandelaar in de zorglijn Huiselijk Geweld van de Waag, maakt tijdens de behandeling zoveel mogelijk gebruik van MindDistrict. Dat is de online behandelomgeving van de Waag, die in de coronacrisis veel gebruikt wordt.
Lees het interview

Interview met Arjan van den Nagel en Inge de Boer over de Van der Hoeven Kliniek tijdens coronatijd

Afgelopen maart werden in Nederland vanwege het coronavirus de maatregelen voor de intelligente lockdown afgekondigd. Ook voor de Van der Hoeven Kliniek veranderde er op dat moment veel. Zo mochten de patiënten geen bezoek meer ontvangen en werden alle verlofregelingen voorlopig opgeschort.
Lees het interview

Blog Het nieuwe normaal van behandelaar Hozana

Corona, of ook wel COVID-19, lijkt de koers van het jaar 2020 bepaald te hebben. Voor sommigen is dit verschrikkelijke virus heel dichtbij gekomen en hebben zij dierbaren verloren, maar voor ons allen heeft corona sinds zijn stille ingang in maart bepaald dat een deel van ons dagelijks leven er anders uit ziet. Hozana, behandelaar van De Waag schreef er een blog over.

Blog Nabijheid op afstand van groepsleider Joshua

Iets weten is anders dan het voelen of doen. Dat concludeerde Joshua toen hij net kwam werken als groepsleider in de Van der Hoeven Kliniek. Eerst werkte ik met patiënten met een psychotische stoornis en later met persoonlijkheidsproblematiek. Ik had de theorie in mijn hoofd maar hoe doe je dat nu in het echt?
Lees zijn blog

Blog Applaus van groepsleider Martha

Lekker luieren op het strand met een zomers biertje. Limoentje erbij, prima. Dat was mijn associatie met het woord ‘corona’, pré COVID-19, schrijft groepsleider Martha van de Van der Hoeven Kliniek in een blog. Naast applaus voor haar collega's pleit ze ook voor een applaus voor de patiënten die de rust bewaren in deze lastige tijd.
Lees haar blog