
Beter contact tussen huisarts en ggz nodig
- Publicatiedatum
De samenwerking tussen huisartsen en geestelijke gezondheidszorg moet beter. Dat blijkt uit een enquête die de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in maart 2025 hield onder 1650 huisartsen.
Voorzitter Ruth Peetoom betreurt de harde resultaten: “Huisartsen zijn belangrijke poortwachters in ons zorgsysteem. Zij en hun praktijkondersteuners vangen veel hulpvragen over mentale klachten maandenlang op totdat er specialistische hulp beschikbaar is. Het is daarom belangrijk om naast elkaar te blijven staan om onze capaciteit te benutten voor de meest kwetsbare mensen.”
Groeiend aantal mensen zoekt mentale hulp
Het aantal mensen dat hulp zoekt bij mentale klachten groeit al jaren in hoog tempo. In 2021 verwezen huisartsen ruim 42 procent meer mensen door naar de ggz dan 2 jaar daarvoor. Tegelijkertijd groeit het aantal gesprekken met praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk en de wachtlijst voor specialistische zorg.
Maatschappelijke problemen vaker in een medische jas
Peetoom merkt op dat achter een deel van deze hulpvragen een maatschappelijk probleem schuilgaat. “Onze samenleving is de laatste jaren harder geworden en dat zie je ook terug in bijvoorbeeld verzuimcijfers op het werk en een stijging in het aantal daklozen in ons land. Het komt steeds vaker voor dat mensen klachten ontwikkelen en dan aankloppen bij de zorg omdat alternatieven nog onvoldoende bekend zijn. En dan krijgt een maatschappelijk probleem een medische jas. Daarom hebben wij hier ook aandacht aan besteed in ons toekomstperspectief.”
Sneller op een passende plek via mentale gezondheidsnetwerken
De opkomst van mentale gezondheidsnetwerken is een belangrijke stap vooruit. “De ambitie is dat dit jaar in alle 42 regio’s van het Integraal Zorgakkoord een mentaal gezondheidsnetwerk is opgezet. In zo’n netwerk zorgen ggz, huisartsen, ervaringsdeskundigen en gemeenten er samen voor dat iemand met problemen sneller op de juiste plek wordt geholpen”, vertelt Peetoom. Op dit moment wordt in alle regio’s zo’n samenwerking opgebouwd, met goede voorbeelden in Brabant
en de regio Rotterdam. “Goed voorbeeld doet volgen en we gaan ervan uit dat die beweging verder doorzet. Daarbij nemen we deze geluiden van huisartsen ook serieus. Samen moeten we daarom stappen blijven zetten naar inclusieve zorg voor mensen met psychische aandoeningen.”
Onze voorzitter Ruth Peetoom ging op donderdag 3 juli in gesprek met LHV-bestuurder Mariëtte Willems. Ze spraken over het verbeteren van de samenwerking tussen huisartsen en ggz bij De Nieuws BV op NPO Radio 1. Luister het gesprek hieronder terug.