Naar homepage
Straatbeeld van een marktplein in Nederland

Neem mentale gezondheid op in de verkiezingsprogramma’s

Publicatiedatum

De mentale gezondheid in Nederland staat onder zware druk. Toch werd in het vorige regeerakkoord de ggz niet één keer genoemd. Dat moet anders. Om de problemen in de ggz op te lossen, is brede inzet van de politiek op álle beleidsterreinen nodig. 

MIND, de Nederlandse ggz, NIP en de NVvP hebben in een pamflet ‘Bouwstenen voor een mentaal gezonder Nederland’ de meest noodzakelijke maatregelen opgesteld.We roepen hierin politieke partijen op om mentale gezondheid als speerpunt in hun verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen op te nemen. Want politieke steun is nú keihard nodig.

Brede inzet op diverse beleidsterreinen nodig om vastlopen ggz te voorkomen

Eén op de vier Nederlanders krijgt in diens leven één of meerdere psychische aandoeningen. En de helft van alle jongeren ervaart mentale klachten. Jaarlijks worden 1,3 miljoen mensen behandeld in de ggz en de Nederlands Zorgautoriteit rapporteerde dit jaar 109.000 op de wachtlijst. Gezondheidszorg was bij de verkiezingen in 2023 het belangrijkste thema waarop kiezers bepaalden welke partij hun stem kreeg. Binnen de zorg heeft de ggz de langste wachtlijsten en het grootste aantal wachtenden en dat knelpunt lijkt alleen maar groter te worden. “Dat kan zo niet langer. Er moet nú verandering komen”, aldus de vier organisaties.

Politieke steun en daadkracht nodig

Eerder dit jaar hebben we samen een toekomstvisie [link] geformuleerd voor een mentaal gezond Nederland in 2035. Omdat, met de toenemende vraag, de toegang tot passende ggz anders volledig vastloopt. Daarbij hebben we de steun van de politiek wel hard nodig: met een brede gezamenlijke inzet op preventie, wonen, opleiding en het neerhalen van schotten kan veel individueel lijden en maatschappelijke schade verholpen worden. Voor concrete verbeteringen op het gebied van mentale gezondheid zijn maatregelen, wetgeving en financiering nodig op meerdere beleidsterreinen.

Om Nederland mentaal gezond te maken, roepen we de politiek partijen op om daar met ons samen aan te werken door nú in de verkiezingsprogramma’s te kiezen voor:

  • Wetgeving die mentale gezondheid structureel verankert
  • Toegankelijke, passende en integrale zorg - zonder wachttijden en versnippering
  • Een werkbare en aantrekkelijke ggz voor álle professionals
  • Preventie, vroegsignalering, bemoeizorg en netwerkzorg als stevige basis
  • Aandacht voor complexe problematiek, veiligheid en herstel
  • Wonen en bestaanszekerheid als fundament van mentale gezondheid

Zorg en steun die aansluit bij de behoefte van mensen

“We pleiten voor een breed gedragen, samenhangend beleid. Dat álle vormen van zorg en ondersteuning voor mensen met psychische klachten erkent, versterkt en verbindt. Van preventie tot crisis, van jeugd tot forensische zorg, van verslavingszorg tot sociale steun.” Zorg en ondersteuning die rondom de persoon moet bewegen die deze zorg en/of ondersteuning nodig heeft. Die aansluit bij de behoefte en makkelijk op en af schaalt. Met een belangrijke rol voor iemands omgeving, ook wel bekend als netwerkzorg. Hiervoor zijn maatregelen en aanpassing van wetgeving in zorg en andere aanpalende beleidsterreinen nodig. Politieke steun en daadkracht dus. Lees hier het hele pamflet ‘Bouwstenen voor een mentaal gezonder Nederland’.

Toekomsperspectief illustratie WTK

Samen voor een mentaal gezonder Nederland 2035