

Mentale gezondheid vraagt om krachtig lokaal beleid. Die overtuiging delen de leden van de Nederlandse ggz op basis van jarenlange samenwerking met gemeenten en partners.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn voor (jeugd)ggz-, verslavingszorg- en forensische zorginstellingen een belangrijk moment om aandacht te vragen voor de belangen van cliënten en de organisatie. Gemeenten spelen een centrale rol in het zorgbeleid, van de inkoop van ggz en een goed functionerend sociaal domein tot samenwerking en consultatie met ggz-organisaties.
Wat kun je als lokale politieke partij of medewerker bij een ggz-instelling doen?
Rondom gemeenteraadsverkiezingen en collegevorming is het belangrijk om mentale gezondheid te verbinden aan álle beleidsterreinen. Wat kun je als lokale politieke partij of medewerker bij een ggz-instelling doen?
Op deze pagina vind je drie publicaties:
Handreiking Lokaal samenwerken aan mentale gezondheid
De handreiking Lokaal samenwerken aan mentale gezondheid is voor ggz-organisaties over lokale lobby gemeenteraadsverkiezingen 2026. Lokale partijen starten vaak een jaar vóór de verkiezingen met het schrijven van hun programma’s. In de zomer van 2025 moeten veel partijen hun kandidaten en hoofdlijnen al op orde hebben. Deze handreiking helpt je om als ggz-organisatie effectief invloed uit te oefenen op de lokale verkiezingsprogramma’s.
Kennisbundel Gemeenteraadsverkiezingen 2026: Mentaal gezond in de regio
De Kennisbundel Gemeenteraadsverkiezingen 2026: Mentaal gezond in de regio is voor lokale politieke partijen. In deze publicatie vind je concrete suggesties voor beleid dat bijdraagt aan mentaal gezonde inwoners. Gemeenten maken nu regioplannen en werkagenda’s. Die bepalen de inzet voor de komende jaren. Lokale partijen die nu heldere keuzes maken, zorgen voor betere samenwerking, passende ondersteuning en sterkere mentale gezondheid in hun gemeente.
Pamflet Lokaal beleid voor sterkere mentale gezondheid
Het Pamflet Lokaal beleid voor een sterkere mentale gezondheid is een sterke samenvatting van de Kennisbundel, met daarin 7 concrete actielijnen voor lokale bestuurders of beleidsmakers. Verschillende thema’s komen aan bod, zoals de samenwerking tussen de ggz en het sociaal domein, jeugd, preventie en verslavingszorg, wonen en leefbaarheid, veiligheid en arbeidsmarktbeleid.
Zet jezelf als ggz-organisatie lokaal op de kaart
Gemeenteraadsverkiezingen bieden een uitgelezen kans om (jeugd)ggz, verslavingszorg en forensische zorg op de lokale kaart te zetten. Met een goed voorbereide en gerichte aanpak kun je duurzame resultaten boeken voor jouw organisatie én jouw cliënten.
Heb je vragen of wil je sparren?
Neem contact op met de adviseurs public affairs van de Nederlandse ggz. Je kunt terecht bij Joeri Redder-Veen op 06-39837495, of Joyce van der Wegen op 06-44262192.
