Naar homepage

Mentale gezondheid en werk

Een toename van stress en burn-outs door een tekort aan personeel. Meer werk te doen met minder mensen. Toch lukt het wel om mentaal veerkrachtig te blijven in het werk en het werkplezier te behouden. Aan de andere kant zien we ook meer werkgeluk dóór werk. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die dankzij de juiste begeleiding weer een duurzame werkplek hebben gevonden.

Rondom het thema mentale gezondheid en werk hebben we tal van praktijkvoorbeelden van ggz-aanbieders waarbij mentale gezondheid in het werk én door het werk centraal staat. Mentale gezondheid op de werkvloer, hoe doen we dat? Welke innovatieve faciliteiten bieden onze ggz-aanbieders bij de hulpvraag van cliënten om mentaal gezond in het werk te zijn? Mentale gezondheid dankzij werk: welke vorderingen, inzichten, verbeteringen zijn er door ggz-aanbieder samen met regionale/sociale partners bereikt.

Op deze pagina verzamelen we verschillende interviews en praktijkverhalen rondom het thema mentale gezondheid en werk.

Ode aan de professionals in de zorg

De medewerker in de zorg staat centraal op de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid op 10 oktober 2022. Wij zetten ons in voor goede arbeidsvoorwaarden, de best mogelijke arbeidsomstandigheden en ruimte voor professioneel opleidings- en ontwikkelperspectief. Zodat mét deze randvoorwaarden Audrey, John en al die anderen fysiek en mentaal in staat blijven om dat zo cruciale werk te blijven doen, zoals onze voorzitter Ruth Peetoom zo mooi schetst in haar blog ‘Zonder mensen geen zorg’.


GGz Centraal ontwikkelt nieuwe app voor minder stress en meer werkgeluk

De druk op de geestelijke gezondheidszorg neemt toe. Niet alleen doordat steeds meer mensen een beroep doen op de ggz, maar ook omdat het ziekteverzuim onder zorgprofessionals toeneemt. Steeds vaker zijn stress en burn-outs daarvan de oorzaak. Ggz-aanbieder GGz Centraal gaat dit ziekteverzuim te lijf met een zelfontwikkelde app waarmee werknemers inzicht krijgen in stress op de werkvloer en thuis.

Lees meer over de app STAPP@Work

WHO-richtlijnen over mentale gezondheid & werk

Onlangs publiceerde de WHO haar aanbevelingen over mentale gezondheid en werk. Het rapport geeft concrete handvatten voor werkgevers, werknemers en overheidsorganisaties. De handvatten gaan over het promoten van mentale gezondheid, het voorkomen van mentale gezondheidsklachten, en het helpen van mensen met mentale problemen om weer aan het werk te gaan. Bekijk de Guidelines on mental health at work