Naar homepage
Barista stock foto

10 miljoen voor gemeentelijke IPS-aanvragen in 2025

Publicatiedatum

Gemeenten krijgen extra geld voor Individuele Plaatsing en Steuntrajecten (IPS). Het gaat om 10 miljoen euro die ingezet kan worden voor IPS-aanvragen in 2025. Deze trajecten helpen om de afstand tot de arbeidsmarkt voor mensen met psychische kwetsbaarheden te verkleinen.

Het extra budget van 10 miljoen euro is specifiek bedoeld voor mensen die onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die een behandeling of begeleiding vanuit de ggz krijgen en een uitkering krijgen vanuit de Participatiewet. Door de verlenging en het extra budget kunnen voor deze mensen meer aanvragen voor een IPS-traject via de gemeente worden gedaan.

Meer kans op een baan

En dat is goed nieuws, vindt ook ggz-bestuurder Fred Paling. Hij zet zich al meer dan 10 jaar in om de afstand tot de arbeidsmarkt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid te verkleinen. Paling: “IPS is een belangrijke manier om mensen die in behandeling zijn binnen de ggz meer kansen op een baan te geven. Begin 2024 liepen er in totaal 4.000 IPS-trajecten. Ongeveer 40 procent daarvan leverde in dat jaar betaald werk op.” Voorzitter van de Nederlandse ggz Ruth Peetoom benadrukt in een ingezonden brief naar de Volkskrant: “Een betaalde baan helpt mensen ook bij hun behandeling en verdere leven. Het geeft structuur, inkomen en zorgt vaak voor zin en waardering. Werk en bestaanszekerheid zijn belangrijke condities voor een stabiele gezondheid.”

Werken en ggz-behandeling naast elkaar

Een IPS-traject duurt meestal twee tot drie jaar en vergroot de kans op werk voor mensen met mentale kwetsbaarheden. De kosten hiervan worden betaald door de gemeente of het UWV. Tijdens het IPS-traject krijgen mensen bijvoorbeeld begeleiding door de IPS-trajectbegeleider van de ggz-instelling waar ze in behandeling zijn. Deze begeleider vraagt vaak ook het traject aanvraagt bij de gemeente of het UWV. “Door werk actief deel uit te laten maken van de behandeling, worden de behandelresultaten ook beter”, legt landelijk projectleider Esther Suurmond uit. “We adviseren daarom de leden van de Nederlandse ggz om bij de intake en het behandelplan wensen over werk of opleiding mee te nemen. Passende arbeid kan namelijk echt dienen als medicijn.”

Samenwerking en programma Hoofdzaak Werk

IPS is een belangrijke en bewezen effectief onderdeel van het programma Hoofdzaak Werk. Dit programma is onlangs verlengd tot 2026 en maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband Sterk door Werk. Hierbinnen werkt de Nederlandse ggz nauw samen met werkgeversvereniging AWVN, Cedris, Divosa, UWV, MIND, Valente en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.