Naar homepage
Jonge vrouw loopt door een woonwijk in de stad

Overlast in de wijk kan alleen worden opgelost door structurele samenwerking

Publicatiedatum

Iedereen in Nederland heeft recht op een passende woonplek. Dat geldt ook voor mensen met psychische problemen. De uitspraken van burgemeester Ton Heerts dat hun terugkeer in de wijk na behandeling ‘mislukt’, doen het overgrote deel van de mensen met psychische problemen tekort.

“We begrijpen de frustratie van burgemeesters, maar zien dat het overgrote deel van de mensen goed in hun eigen omgeving te behandelen is of terug kan keren in de wijk. Overlast is vooral een probleem met passende woonplekken”, reageert voorzitter Ruth Peetoom namens de Nederlandse ggz.

Van de meldingen over onbegrepen gedrag die bij de politie binnenkomen, is tweederde niet bekend in de zorg. Peetoom legt uit: “Dat kan zijn omdat ze zorg vermijden of omdat ze de weg ernaartoe niet goed kennen. We hebben daarvoor de gemeenten, met bemoeizorg en hun meldpunten voor zorgwekkend gedrag, hard nodig. Ook missen we passende plekken, zoals Skaeve Huse, waar mensen die niet in een wijk kunnen wonen terecht kunnen. Daardoor komen mensen op straat terecht of in wijken, soms met alle gevolgen van dien. Dat zien wij met lede ogen aan.”

Samen zorgen voor structurele oplossing

Niet voor niks nemen ggz-instellingen zelf verantwoordelijkheid om woonvoorzieningen te realiseren. Dat plannen via gemeenten vastlopen, levert buikpijn op in de sector. “We hebben het onlangs zien gebeuren in Nijmegen en Apeldoorn. Ik begrijp dat mensen zich zorgen maken over mogelijke overlast bij woonvoorzieningen voor mensen met mentale klachten, maar we zien juist dat zij op een passende plek tot rust komen. Daarom vraag ik gemeenten: laten we samen zorgen voor een structurele oplossing voor wonen voor mensen met psychische problemen en wanneer nodig met zorg en ondersteuning. Alleen dan kunnen we dit voor alle inwoners van gemeenten beter regelen.”