Naar homepage

Publicaties en video's over mentale gezondheid

Bij meer dan de helft van het aantal ziekmeldingen, spelen psychische oorzaken mee. De grootste oorzaak is de mentaal uitputtende samenleving, die wij zelf hebben gecreëerd.

Tegelijk ligt hier ook de oplossing; het vraagt om een verandering in de manier waarop we samenleven, in wat we doen, denken, delen, voelen en willen. Maar hoe bereik je dat? Hoe kun je mentale vooruitgang bewerkstelligen?

Recente inzichten benadrukken:

  • de urgentie van inzet op preventie
  • het herstellen en versterken van mentale weerbaarheid

Inzet op preventie is van belang om mensen mentaal en fysiek gezond te houden en verergering van klachten te voorkomen. In deze video over Tactus Verslavingszorg zie je één van de vele goede voorbeelden op het gebied van preventie van onze leden en partners.

Jeugd verbeter de continuiteit van zorg bij 18 jaar 6

Hoe ggz-zorgverleners samenwerken aan een mentaal veerkrachtige samenleving. We hebben vijf ggz-thema’s verzameld in een e-magazine. Daarin staan de thema's beschreven met relevante verhalen uit de praktijk.

Lees meer

De Nederlandse ggz wil ggz-expertise breed en laagdrempelig beschikbaar maken en delen. Voor preventie en vroege signalering is dat essentieel. Veel psychische klachten ontstaan in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar. Daarom is voor jongeren laagdrempelige toegang tot hulp belangrijk. Het Deltion JongerenTeam is een mooi voorbeeld van laagdrempelige beschikbaarheid op een mbo.