Naar homepage
Dit raakt mij Deel je verhaal

Dit raakt mij

Werken in de ggz is mooi. En tegelijkertijd uitdagend. Jij maakt als medewerker elke dag impact op het leven van anderen, en daardoor soms ook op dat van jezelf. Dat mogen we als sector best eens laten zien. Verschillende ggz-professionals hebben hierover een korte video gemaakt. 

Hoe kan je mensen snel en doelgericht helpen? GGz Centraal heeft een Stress Autisme Mate (SAM) app ontwikkeld om stress beter te signaleren. Hiermee kunnen mensen zelf alvast mee aan de slag gaan als ze nog op een wachtlijst staan. GZ-psycholoog Laura de Lange vertelt waarom ze denkt dat dit initiatief uiteindelijk leidt tot doelgerichtere en efficiëntere zorg.

‘Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen’ zo luidt de tekst van een 2000 jaar oud kerstlied. Die vrede is waar de cliënten van De Hoop ggz soms wanhopig naar op zoek zijn. En de middelen of het gokken belooft soms dat je die vrede ook krijgt. Maar vaak keert het als een boemerang terug. Verslavingsarts KNMG, opleider verslavingsgeneeskunde, voorzitter VVGN, Wilco Sliedrecht, werkzaam bij De Hoop ggz, heeft in de vele jaren dat hij dit werk mag doen meerdere mensen mooie en hoopvolle stappen zien zetten. ‘’Vaak gaat er een langere tijd overheen totdat iemand tot de erkenning komt en er dan ook iets mee wil doen. Maar dan ook daadwerkelijk de stap te zetten dat vraagt veel moed’’. Dit is wat Wilco raakt in zijn werk in de ggz.

Bijzonder en moedig. Zo noemt Linda Verhaak de mensen die ze traumatherapie geeft. Ze hebben veel meer veerkracht dan ze denken, want ze durven het toch maar aan te gaan. In 1 minuut vertelt Linda, klinisch psycholoog / psychotheapeut bij ARQ Centrum'45, wat haar raakt in haar werk in de ggz.

‘’Ik zeg altijd: ik veroordeel jou niet, maar wat je hebt gedaan is verkeerd. En we moeten precies weten wat er is gebeurd. En dat was het begin van een vertrouwensband en een samenwerkingsrelatie. In de behandeling heb ik schematherapie en traumabehandeling toegepast. En opeens zag ik dat hij inzag wat er gebeurde. Dat hij bij anderen deed wat hem zelf was aangedaan.'' Dat is wat Lotte de Graaf-Baan raakt in haar werk als GZ-psycholoog forensische psychiatrie bij GGZ Noord-Holland-Noord.

‘’Wat mij raakt is dat ik, al is het soms maar voor een heel klein beetje, toch jongeren op weg kan helpen voor een betere toekomst.’’ Joep Sins, jeugdpsychiater bij Levvel, vertelt je meer over hoe hij het verschil maakt met zijn werk in de ggz.

''Mensen hebben soms zo ontzettend veel meegemaakt. Het verschil kunnen maken met elkaar door ze te ondersteunen, te begeleiden en door ze letterlijk in beweging te brengen, dat vind ik het mooie aan het werk.’’ In In 1 minuut vertellen Richard Bubberman en Frans Thomas, werkzaam bij Yulius, wat hen raakt in hun werk in de ggz.

Nadine Köhle is psycholoog en behandelt mensen digitaal. Haar teamleden werken dan ook op allerlei plekken in de wereld. Bij Thubble hebben ze hiervoor een eigen behandelmodel ontwikkeld. “Het contact wat ik met mijn cliënten heb, via beeldbellen of via chatcontacten, vind ik heel erg waardevol. En het raakt me dan ook dat als mijn cliënten na een kortdurende behandeling, op eigen kracht weer verder kunnen.’’

‘’Het lukt om in contact te komen, in gesprek te raken. En het lukt om samen met hen te kijken naar een plek om te wonen en soms zelfs om een behandeling te starten.’’ Dat is wat Martje raakt in haar werk als verpleegkundig specialist bij GGZ Friesland.

"Ik vond het echt heel mooi om te zien hoe jij zo gegroeid bent in dit proces". Dat vertelt Remco aan bewoner Marco. Remco werkt als gastheer bij LEVANTOgroep. Samen met Marco vertelt hij over wat hem raakte in zijn werk.

"Het raakte ons om te zien wat het met mensen doet om verantwoordelijkheid te kunnen dragen en eigenaarschap te hebben in de functie die je hebt. En vooral om te zien dat er weer een lach op het gezicht staat" Henny en Jantje vertellen in deze video wat hun raakt bij Werkplek Vlijt bij Eleos, en wat het effect op de eigenwaarde van hun clienten heeft.

Melvin (24) werd geïnspireerd door een 70-jarige. ‘’Je maakt dagelijks zoveel mee in de zorg. Het plezier wat je daar uithaalt is gewoon heel wat waard.’’ Tini en Melvin werken bij RIBW K/AM en vertellen wat hen raakt in hun werk.

Dit raakt mij

Brigitte Rademakers werkt als beeldend therapeut bij Mondriaan. Ze legt uit wat haar raakt in haar werk: ‘’ De ervaring van het loslaten raakte haar bracht haar ontspanning en zelfvertrouwen. En dat raakt mij.’’

"Wat mij raakt in mijn werk is dat de mensen die ik zie, ondanks de vele tegenslagen, blijven doorgaan om hun leven te verbeteren." In 1 minuut vertelt Antoine van Sint Fiet, werkzaam bij ARQ Centrum'45, waarom hij dit werk bijzonder vindt en met plezier naar zijn werk gaat.

“Wat zo mooi is aan dit werk, is dat je soms, hoe verdrietig het ook is, kinderen kunt blijven volgen en ze zien uitgroeien tot fantastische mensen.” In 1 minuut vertelt Lonneke Heere, werkzaam bij Arkin, hoe mooi en tegelijkertijd uitdagend, ze werken in de ggz vindt. Dat doet ze samen met Nikki, een van de jongeren, die ze nooit uit beeld is verloren.

Doe je mee en wil je ook laten zien wat we in de ggz met elkaar elke dag bereiken? Het thema van jouw 1 minuut-filmpje hoeft helemaal niet groot te zijn. De kern is: je bent geraakt doordat je iets hebt bereikt; van iets heel kleins tot heel groot en alles wat daartussen zit. Neem contact met ons op via communicatie@denederlandseggz.nl en wij helpen je op weg.

Jessica Quivooij