Naar homepage

Mentale gezondheidsnetwerken

Volgens het Integraal Zorgakkoord wordt toegewerkt naar een zo uniform mogelijke en naar behoefte regionaal ingevulde passende werkwijze (en organisatie), gericht op samenwerking tussen huisartsenzorg, ggz zorg en sociaal domein bij triage en samenwerking tijdens en na zorg- en ondersteuningstrajecten. Voor mensen met psychische klachten én met problemen op andere levensdomeinen. Zodat hulpvrager en naasten ervaren dat ze snel de juiste zorg en/of steun op de juiste plek krijgen en niet onnodig de ggz instromen.

Werkwijze Ontwikkeling Mentale Gezondheidsnetwerken

Het landelijke Programma Mentale Gezondheidsnetwerken zorgt ervoor dat elke regio aan de slag kan met de inrichting van een Mentaal gezondheidsnetwerk (MGN). In dit programma werken verschillende partijen samen rond de opzet en verdere ontwikkeling van een MGN.

Het programma heeft inmiddels de Werkwijze ontwikkeling Mentale gezondheidsnetwerken gepubliceerd en het beschrijft wat een Mentaal gezondheidsnetwerk is en welke functies het heeft. De meeste van die functies zijn straks in elke regio hetzelfde. Maar er is ook ruimte voor regionaal maatwerk. In het programma wordt nu hard gewerkt om een passende financiering te regelen voor Mentale gezondheidsnetwerken en de functies.

Verkennend gesprek

Eén van de functies van een mentaal gezondheidsnetwerk is het verkennend gesprek. Dat is een gesprek tussen de persoon om wie het gaat, professionals uit ggz en sociaal domein en (doorgaans ook) naaste(n) van de persoon. Het gesprek wordt gevoerd vanuit inzichten over herstelbevordering en positieve gezondheid. De hulpvraag en krachten van de persoon staan centraal: de gesprekspartners verkennen oplossingsrichtingen die werken voor deze persoon en maken afspraken over de uitvoering ervan. Het perspectief van persoon en naaste(n), van de professionals en ervaringsdeskundigheid zijn daarbij van gelijke waarde.