Naar homepage

Werk aan een gezonde werkomgeving in de ggz

Als werkgever in de ggz sta je voor uitdagingen. Hoe voldoe je bijvoorbeeld aan de hoge productienorm terwijl je er tegelijkertijd voor zorgt dat medewerkers een goede werk-privébalans behouden? Hoe ga je goed om met het personeelstekort? Hoe creëer je een gezond werkklimaat waarin medewerkers hun grenzen durven aangeven? En hoe voorkom je uitval onder medewerkers?

Daarvoor biedt O&O-fonds GGZ werkgevers en werknemers ondersteuning op vier belangrijke thema's.

Vier belangrijke thema's

CAO GGZ-app

De cao ggz-app is beschikbaar voor iOS en Android en is gratis. In deze app zijn ook een aantal tools opgenomen. Je kunt de app gebruiken voor het opzoeken van salarisgerelateerde onderwerpen (zoals salarisschaal, bijzondere toeslagen, salarisgarantieregelingen) of afspraken over vrije dagen en werktijden. Extra handig is de nieuwe functie waarmee je delen uit de cao-tekst mailt naar anderen. Ook maak je eenvoudig bookmarks aan, zodat je bepaalde afspraken simpel kunt terugvinden.

Man en vrouw praten achter laptops

Praktijkverhalen van leden over de aanpak InBalans

De productienorm in de ggz ligt hoog. Medewerkers zien veel cliënten op een dag en hebben er daarnaast veel administratietaken bij gekregen. Dat kan ervoor zorgen dat zij een hoge werkdruk ervaren. Als deze situatie langere tijd blijft aanhouden, kunnen zij fysieke of mentale klachten krijgen met uitval als gevolg. Hoe kan je dit als werkgever voorkomen? De aanpak InBalans is een effectieve methode om de werkdruk te verlagen en de werk-privébalans te herstellen.

De eerste stap in deze aanpak is dat medewerkers de ruimte krijgen en voelen om met jou en hun team in gesprek te gaan over werkdruk en balans.

Stel het balansbudget beschikbaar in jouw organisatie met de gratis incompany workshop

Praktijkverhalen van leden over de aanpak InBalans

Wil je weten wat de eerdere deelnemers van hun deelname aan InBalans vinden? Lees de praktijkverhalen van Renier van Arkel en van Mondriaan.

Jonge vrouw leest script voor podcast

Ggz-professionals werken met veel passie en plezier voor de mentale gezondheid van hun patiënten/cliënten. Maar de werkdruk is hoog. Hoe blijven zorgprofessionals zelf mentaal veerkrachtig in hun werk en behouden zij hun werkplezier? Zorgprofessionals bij Altrecht en GGz Centraal vertellen over hun motivatie voor de ggz, hoe zij zelf mentaal gezond blijven en over de belangrijke rol van de werkgever in het behouden van hun werkplezier.

Ga naar de podcasts