Naar homepage
Videobellen

Webinar Landelijke Agenda Samen Minder Suïcide - 1 februari 2024

Datum en tijd
Locatie:
Online

In dit webinar geeft Albert Verlinde, lid van de stuurgroep Landelijke Agenda Suïcidepreventie, de tussenstand van de huidige Landelijke Agenda. We markeren dat de derde Landelijke Agenda drie jaar op weg is, geven korte workshops over elke pijler en kijken vooruit naar de tweede helft van de Landelijke Agenda én de fase daarna.

Het webinar start om 15:00 uur met Albert Verlinde, Monique Kavelaars, Vicky Verschoor en Florien van der Windt. De korte workshops starten om 15:30 uur. Om 16:00 uur begint het tweede, algemene deel, waarin de Psychosociale Autopsie wordt toegelicht door onderzoeker Saskia Mérelle. Het webinar sluit af met Pauline Meurs.

Korte workshops

Dit zijn de workshops waaruit je kunt kiezen

Pijler 1: In deze sessie neem je een kijkje achter de schermen van het online platform HoudMoed.nl, waarop mensen die te maken hebben (gehad) met (gedachten aan) zelfdoding verhalen van hoop en moed kunnen delen.
Pijler 2:
Wat is het verband tussen schulden en suïcidaliteit? In deze sessie gaan we daar dieper op in en gaan we in gesprek met een schuldhulpverlener en iemand met ervaring met schulden en suïcidaliteit.
Pijler 3:
Met behulp van deze sessie kunnen gemeenten een vliegende start maken met het opzetten van een lokaal actienetwerk voor suïcidepreventie met behulp van tools en een stappenplan.
Pijler 4:
Hier kom je meer te weten over de wetenschappelijk onderbouwde aanpak ‘STORM’, met als doel een depressie of suïcide bij jongeren vóór te zijn. Ook krijg je een inkijkje in de vier interventiemethoden die gebruikt worden binnen de STORM-aanpak.
Pijler 5:
In deze sessie word je meegenomen in de beweging ‘Samen Minder Suïcide: jongvolwassenen – van praten naar doen’ én volg je een onderdeel van de interactieve training suïcidepreventie.
Pijler 6:
Heb jij wel eens stilgestaan bij hoe gebouwveiligheid en design kan helpen bij het verminderen van zelfdodingen? In deze interactieve sessie leer je daar meer over!
Pijler 7:
De Landelijke Agenda valt uiteen in tientallen projecten, maar hoe meet/weet je wat de concrete effecten van deze projecten zijn? In deze sessie leer je hoe we de impact hiervan in kaart brengen.