Naar homepage
Header week van de mentale gezondheid

Week van de Mentale Gezondheid

Een goede geestelijke gezondheid is van ons allemaal en iedereen kan hierbij helpen. Familie en geliefden, buren en vrienden, behandelaren en andere zorgverleners, bestuurders en leidinggevenden, beleidsmakers en politici. 

Bekijk hier de verschillende verhalen, praktijkvoorbeelden, activiteiten en initiatieven hoe we samen kunnen helpen voor een mentaal veerkrachtige en gezonde samenleving. Lees meer informatie over deze week.

Klachten op werkvloer 2

Werkgevers hebben steeds meer aandacht voor de mentale gezondheid van hun werknemers. Ggz-instelling Mondriaan heeft een training ontwikkeld, Mental Health First Aid (MHFA), die medewerkers leert om signalen van mentale klachten bij collega’s te herkennen.

Bekijk de video

Rondom dinsdag 10 oktober 2023 organiseert MIND verschillende evenementen. Zo is er de #OpenUP campagne om jongeren aan te moedigen open te zijn over psychische problemen. Daarnaast is er een festival speciaal voor MIND-leden en vrijwilligers, evenals een bijeenkomst voor familieleden en naasten die betrokken zijn bij zorginstellingen. Bovendien zal het "Last Man Standing" protest plaatsvinden, met liveoptredens, spelletjes en interviews, allemaal gericht op het benadrukken van het belang van mentale gezondheid. Lees meer

Logo Mind

Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg organiseert op 9 oktober 2023 het Congres Jonge Mantelzorg. Kennisinstituten en jonge mantelzorgprofessionals verzorgen -samen met jonge mantelzorgers zelf- diverse verdiepende sessies rondom het thema Mentaal welbevinden. Met ook een bezoek van demissionair staatsecretaris Maarten van Ooijen om aandacht voor het mentaal welbevinden van jonge mantelzorgers te steunen. Het congres is voor professionals die in hun vakgebied met de doelgroep te maken hebben, maar is ook toegankelijk zijn voor alle overige geïnteresseerden. Lees meer

JMZ Pro logo bw

Een naaste helpen met mentale problemen, zoals een verslaving, is niet makkelijk. Je kunt daar zelf ook mentale problemen van krijgen. Denk aan stress en machteloosheid. Hoe ga je hiermee om? In deze video zie je dat Manon soms urenlang zat te wachten tot haar man thuiskwam uit de kroeg. Ze was boos, voelde zich niet gezien en werd eenzaam. Dankzij ‘Hulp voor naasten’, een aanbod van allesoverdrinken.nl, kreeg Manon de regie terug op haar eigen mentale gezondheid. Manon is niet de enige. Misschien herken je jezelf in dit verhaal. Ook voor jou is er hulp beschikbaar. Bekijk hoe jij de regie terug kunt krijgen.

Verslavingskunde Nederland

Manon zette streepjes op de flessen: haar man dronk te veel. Ze werd steeds eenzamer en cijferde zichzelf weg. Tot ze op een avond vertrok. Dat was een omslagpunt. Ze veranderden allebei.