Naar homepage
Grote Zorgdebat

Het Grote Zorgdebat 2023: levendig op brede thema’s als preventie en personeelstekort

Publicatiedatum

Gezonder leven zorgt niet alleen voor een betere fysieke, maar ook voor een betere mentale gezondheid. In de diverse politieke programma’s lezen we hier wel aandacht voor terug, maar gisteren kwam het in Het Grote Zorgdebat niet terug. Wel was het debat over onder meer preventie en het personeelstekort levendig; de kandidaat-Kamerleden discussieerden op inhoud met zo nu en dan een vleugje humor. Een kort verslag.

Het Grote Zorgdebat 2023 vond plaats in een volle zaal in het Beatrixtheater in Utrecht en was ook te volgen via een livestream. Negen kandidaat-Kamerleden - gespecialiseerd in de zorg – gingen met elkaar in debat: Fleur Agema (PVV), Bart van den Brink (CDA), Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA), Jimmy Dijk (SP), Nico Drost (ChristenUnie), Danielle Jansen (NSC), Wieke Paulusma (D66), Nicki Pouw-Verweij (BBB) en Judith Tielen Tielen (VVD).

Vier rondes met zorgthema’s en stellingen daarover stonden centraal: preventie, arbeidsmarkt, passende zorg en impact van vergrijzing. Het debat werd gepresenteerd door Donatello Piras en Suze van Kleef.

Ronde 1: Preventie
Ronde 2: Arbeidsmarkt
Ronde 3: Passende zorg
Ronde 4: Impact van Vergrijzing

Meer weten hoe partijen denken over ggz en verslavingszorg?

Als je wilt weten wat de politieke partijen aankomende jaren concreet willen gaan doen op de ggz, kijk dan op de website Stemwijs: Mentaal Welzijn en Middelengebruik. Deze hebben wij samen met Kenniscentrum Phrenos, MIND, P3NL en het Trimbos Instituut speciaal voor de verkiezingen ontwikkeld.

Organisatoren van Het Grote Zorgdebat 2023

Wij organiseerden dit debat samen met ActiZ, Artsenfederatie KNMG, Werknemersorganisatie FBZ, Federatie Medisch Specialisten, GGD GHOR Nederland, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, Apothekersorganisatie KNMP, KNMT, Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband, Landelijke Huisartsen Vereniging, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra , NVM-mondhygiënisten, Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Patiëntenfederatie Nederland, Samenwerkende Gezondheidsfondsen, V&VN, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.

Fotograaf: Annemieke Borrias