Naar homepage
Collegas analyseren kostprijsonderzoek

Tariefadvies ligt er, nu komt het aan op passende prijsafspraken

Publicatiedatum

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het kostprijsonderzoek voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en forensische zorg (fz) afgerond en de maximumtarieven vastgesteld. Deze tarieven zijn gebaseerd op de gemiddelde werkelijke kosten van behandelingen.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Het echte verschil wordt gemaakt aan de onderhandelingstafel, waar de afspraken moeten aansluiten bij de werkelijke kosten van zorg, binnen de geldende kaders van het mededingingsrecht. Voor zorginstellingen is dat cruciaal: zij staan onder druk en leveren tegelijkertijd complexe zorg aan kwetsbare groepen.

Prijsafspraken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders

Prijsafspraken tussen individuele zorgverzekeraars en individuele zorgaanbieders moeten gebaseerd zijn op de door de NZa vastgestelde maximumtarieven. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de wettelijke plicht om voldoende toegang tot zorg te garanderen voor patiënten. Dat betekent bijvoorbeeld dat verzekerden binnen een redelijke tijd en reisafstand toegang moeten hebben tot zorg uit het basispakket – de zogeheten ‘zorgplicht’.

Elke zorgaanbieder onderhandelt zelfstandig met zorgverzekeraars over tarieven. In de praktijk zien we echter dat er nog vaak standaardcontracten worden gehanteerd met tarieven die niet kostendekkend zijn, vooral bij zorg die wordt geleverd door kleinere ggz-instellingen. Het is van belang dat er ruimte is voor maatwerk in de contractering, zodat de specifieke situatie en werkelijke kosten worden meegenomen.

Wanneer de vergoeding tekortschiet, kan het voor zorgaanbieders lastiger worden om te investeren in cruciale onderdelen van hun dienstverlening. Denk aan goede begeleiding tussen sessies, het opleiden van nieuwe professionals of investeringen in huisvesting. Dit heeft op termijn gevolgen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de ggz.

Samen zorgen voor passende contracten

Het is belangrijk dat individuele zorgaanbieders en individuele zorgverzekeraars in goed overleg komen tot passende afspraken die recht doen aan de werkelijke kosten van zorg. Alleen dan blijft het mogelijk om te investeren in een sterke, toekomstbestendige ggz – met voldoende ruimte voor opleiding, innovatie en duurzame zorg. Het NZa-tarief vormt de basis. Nu is het aan de sector om daar in de praktijk op individuele basis eerlijke en werkbare afspraken van te maken.