Onderzoek naar instellingen voor psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog
In opdracht van de Stichting Vergeten Slachtoffers is het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, op 14 maart 2019 gestart met het onderzoek naar instellingen voor psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Jacobine Geel, toenmalig voorzitter de Nederlandse ggz: ‘Volgens een joodse zegswijze sterft een mens tweemaal: eenmaal als hij overlijdt, de tweede keer wanneer hij wordt vergeten. Doorgaans verzetten we ons tegen die tweede dood door te herdenken. Maar in het geval van de mensen om wie het gaat in het onderzoek, realiseren we ons dat zij soms al voor hun eerste dood vergeten waren. Zij zijn ´opgelost in de tijd´. We weten soms nog van hun bestaan, maar we zijn hun spoor bijster geraakt.’
Op de website www.vergetenslachtoffers.nl is meer informatie te vinden over de inhoud en opzet van het onderzoek en de verschillende partijen die hierin samenwerken.
Verwoest paviljoen St. Vital, onderdeel van psychiatrische inrichting St. Anna in Venray
Venray werd op 18 oktober 1944 bevrijd door de 3e Britse Infanteriedivisie. Maar in de winter van 1944/1945 bleef Venray frontgebied en was de bevolking op Brits bevel geëvacueerd. Foto uit Collectie Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon / Liberty Park, beeldnummer 140787.
Contactinformatie
Stichting Vergeten Slachtoffers Tweede Wereldoorlog
RSIN 857880275
Bezoekadres:
Piet Mondriaanplein 25, 3812 GZ Amersfoort
Correspondentieadres:
Postbus 830, 3800 AV Amersfoort