
De ggz is samen met andere onderdelen van het zorgstelsel een belangrijk politiek onderwerp. Joeri onderhoudt namens de branchevereniging politieke contacten en voorziet zo transparant mogelijk van informatie. Vragen? Stuur Joeri gerust een mailtje.
Verslag commissiedebat verduurzaming zorg 9 maart 2023
De ggz is samen met andere onderdelen van het zorgstelsel een belangrijk politiek onderwerp. Joeri onderhoudt namens de branchevereniging politieke contacten en voorziet zo transparant mogelijk van informatie. Vragen? Stuur Joeri gerust een mailtje.
Op donderdag 9 maart debatteerde de Vaste Commissie voor VWS met minister Kuipers over verduurzaming in de zorg. Een belangrijk onderwerp, want de sector is bijvoorbeeld voor meer dan 7% van de CO2 uitstoot verantwoordelijk.
De zorgsector, en zeker ook de Nederlandse ggz, voelen zich verantwoordelijk om de zorg te verduurzamen. Daarom staan ze ook achter de ‘Green Deal’, een ambitieus programma om de negatieve impact op het klimaat drastisch te verlagen. Maar daarvoor missen ze de financiële ruimte.
In een gezamenlijke brief voorafgaand aan het debat vroegen de zorgbranches de Tweede Kamer en de minister dan ook om voldoende geld beschikbaar te maken. Zodat het mogelijk is te investeren in duurzaam vastgoed en om de zorgketen milieuvriendelijker in te richten.
Minister Kuipers probeerde de tien aanwezige Kamerleden (GroenLinks, PvdD, CU, SP, Goud, VVD, CDA, D66, PVV en JA21) ervan te overtuigen dat het kabinet de urgentie ziet en voelt. Hij verwees daarbij naar diverse interdepartementale overleggen met de ministeries I&W, BZK en EZK, een inventarisering van mogelijkheden om via wet- en regelgeving verduurzaming te bevorderen, en bovendien naar een gesprek met de minister van financiën over mogelijkheden voor financiering van verduurzaming.
Toch uitten veel Kamerleden hun zorgen over de financiering. Ze wezen daarbij onder meer op de brief van branches: er is amper ruimte om te investeren in het verduurzamen van vastgoed. Ze vroegen zich af of er in dat kader een beroep kon worden gedaan op de middelen uit het klimaatfonds van het kabinet. Dat moet de minister gaan onderzoeken. Maar zelfs dan zou dat nog onvoldoende soelaas bieden, zo denken de zorgbranches. Er is echt een omvangrijk investeringskader nodig om de ambities uit de ‘Green Deal’ waar te maken. Bij de behandeling van de voorjaarsbegroting en rondom Prinsjesdag moeten deze middelen dan ook gevonden worden.
Er is echt een omvangrijk investeringskader nodig om de ambities uit de ‘Green Deal’ waar te maken
Een groot deel van het debat ging niet over vastgoed of over de financiering van verduurzaming. Er werd veel ruimte benut om de milieu-impact van medicatiegebruik (en medicatieafval) te bespreken. Dat gaat niet enkel over medicijngebruik in de medisch specialistische zorg, want ook psychofarmaca hebben een steeds omvangrijker ecologische voetafdruk. Er zijn veelbelovende initiatieven zoals her uitgifte, maar (Europese) regelgeving zit dat nog te vaak in de weg.
Ook de impact van niet circulaire hulpmiddelen in de zorgketens kwam aan bod. Een terechte link werd tenslotte gelegd tussen medische preventie, leefstijlpreventie en duurzaamheid. Een verband dat de minister ook erkende. Hij heeft met zijn ambtscollega’s de intentie om duurzaamheid toe te voegen bij afwegingskaders bij nieuw te ontwikkelen beleid op het ministerie.
U kunt op de Tweede Kamerpagina het volledige debat terugkijken.
De minister heeft meerdere toezeggingen gedaan. Veelal in de vorm van brieven. Te weten:
Dianne en Joeri voorafgaand aan het debat
Joeri (adviseur Public Affairs) en Dianne (beleidsadviseur) waren live bij het debat aanwezig. In deze video vertellen ze je waarom dat relevant was. Ook volgen ze de voortzetting van het debat met veel interesse.