Naar homepage

Verslaving en Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl verbetert de mentale veerkracht

Leefstijl een vast onderdeel van de behandeling maken, daar winnen we veel mee. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat een gezonde leefstijl mentale klachten vermindert en het herstel bevordert. Ook helpt een gezondere leefstijl je fysieke gezondheid. En dat is hard nodig; mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen leven tot 20 jaar korter door hun ongezonde leefstijl.

Tijd dus om aan de slag te gaan! Het waardenetwerk Verslaving en Gezonde Leefstijl is een enthousiaste, grote en diverse groep mensen met affiniteit met leefstijl. Binnen het waardenetwerk vind je zorgverleners, ervaringsdeskundigen, adviseurs, managers en wetenschappers. Samen zetten we de schouders onder gezonde voeding, meer bewegen, voldoende slaap, het verminderen van stress en beperkt tot geen middelengebruik. Wil je meer weten of, nóg beter, met ons meedoen? Kijk dan even onderaan deze pagina.

wandelende jonge vrouwen in het bos

Hier werken we aan

We werken met zo veel mogelijk partners samen om leefstijl een vast onderdeel van de behandeling te maken.

We stellen daarbij heldere en ambitieuze doelen: een rookvrije ggz in 2025, duurzame en gezonde voeding in 2026 en een sport- en beweegaanbod voor cliënten in 2030. Samen met de leden van het waardedenetwerk zetten we in op het vergroten van kennis, maar vooral ook praktische vaardigheden op het gebied van leefstijl en verslaving. Bijvoorbeeld door het organiseren van webinars, digitale spreekuren en natuurlijk ons Festival van de Leefstijl. Ook ontwikkelen we de generieke module leefstijl. We bundelen onze kennis en bouwen in de ggz community een toolbox om morgen met leefstijl aan de slag te gaan. Lees meer in ons jaarplan

Rick kamphuis

Van draaideurcliënt tot ervaringsdeskundige; in de afgelopen 10 jaar is het leven van Rick 180 graden gedraaid. Na een lange weg van afkicken, herstellen en terugvallen lukte het hem zijn verslavingspatroon te doorbreken. Nu zet hij zijn ervaringen in om anderen te helpen, als herstelcoach.

lees meer

Elk jaar organiseren we het festival van de leefstijl. Je ontmoet hier vakgenoten die allemaal bijdragen aan een gezonde leefstijl in de behandeling. Je vindt hier veel verschillende disciplines, zoals verpleegkundigen, begeleiders, psychiaters, onderzoekers, apothekers en ervaringsdeskundigen. Zien we jou komende zomer ook?

Meer informatie

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat gezonde voeding van belang is bij de behandeling van depressie. Wil jij meer weten over welke voedingsstoffen een bijdrage leveren aan de behandeling? Hoe we in de ggz de voedselomgeving zo kunnen inrichten dat we cliënten helpen gezonde keuzes te maken? En wil je van een ervaringsdeskundige horen welke rol voeding speelt bij zijn herstel? Kijk dan het webinar hier terug! 

Wist je dat je door het eten van chocolade en kant-en-klaar-maaltijden 31% meer kans hebt op een depressie? Een ongezond dieet kan de balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen verstoren, waardoor je een tekort aan belangrijke stofjes zoals serotonine - ons gelukshormoon - kunt krijgen! Inge van der Wurff van de Open Universiteit legt je uit hoe je kunt zorgen dat er wel genoeg goede bacteriën in je darmen zitten.

Als netwerkcoördinator verbind ik leden van het netwerk aan elkaar en zoek samenwerking met interessante organisaties op het gebied van verslaving en leefstijl. Iedereen met affiniteit met leefstijl en verslaving is van harte welkom bij ons netwerk. Je kunt op verschillende manieren deelnemen; of je nu veel of minder tijd hebt. Wil je meer weten? Stuur mij dan een mailtje en dan maak ik graag een afspraak met je om kennis te maken! erighart@denederlandseggz.nl 

Ellen Righart