Naar homepage

Sprekers en workshops

Dagvoorzitter

Ruth Peetoom werd op 25 juni 2021 door de leden van de Nederlandse ggz gekozen tot voorzitter. Ze vertegenwoordigt daarmee een sector die jaarlijks meer dan een miljoen mensen behandelt. Als predikant leerde ze om te gaan met kwetsbaarheden, levensvragen en psychisch lijden. Daarna was Peetoom voorzitter van het CDA en uitgever bij NDC Mediagroep. In haar nieuwe rol combineert Peetoom haar bestuurlijke ervaring met haar motivatie om voor kwetsbare mensen de best mogelijke zorg te organiseren.

Ruth Peetoom

Voorzitter de Nederlandse ggz

Ruth Peetoom De Nederlandse GGZ foto Pim Geerts 0252 PIMG0038 copy

Keynote Lezing over de Toekomst van de Gezondheidszorg

Over de spreker

Adjiedj Bakas geldt als boeiend, prikkelend, visionair, humoristisch en inspirerend. Hij is een geboren bühne-beest en deelt zijn kennis op een lichtvoetige, maar toch serieuze manier met zijn publiek. Jaarlijks bezoeken ruim 150.000 mensen zijn lezingen.

Over de keynote

Adjiedj Bakas neemt jou mee in de toekomstige gezondheidszorg. Bereid je voor op een dynamische en verassende lezing waarin Adjiedj zijn inzichten in trends in zorg, arbeidsmarkt, technologie, openbaar bestuur, voedsel en zingeving met jou deelt. Als natuurlijke optimist werpt hij licht op trends, waaronder eenzaamheid in onze hyperconnected samenleving, en benadrukt dat verstandige keuzes bijdragen aan zelfgemaakt geluk.

Adjiedj Bakas

Keynote spreker 

Adjiedj Bakas

Workshop Denk mee over de Generieke module Gezonde Leefstijl

Over de sprekers

Janneke Wentink werkt als manager ggz standaarden bij Akwa GGZ. Zij begeleidt daar onder andere een werkgroep van professionals, patiënten en naasten bij de ontwikkeling van een nieuwe generieke module over leefstijl in de ggz. Akwa GGZ staat voor ‘alliantie kwaliteit in de geestelijke gezondheidszorg’. In de alliantie zijn patiënten-, naasten-, beroeps- en brancheorganisaties uit de ggz vertegenwoordigd. Akwa GGZ draagt bij aan continue kwaliteitsverbetering van zorg door ontwikkeling en onderhoud van kwaliteitsstandaarden, ondersteuning bij datagedreven leren en het faciliteren van lerende netwerken. Meer weten? Zie www.akwaggz.nl.

Janneke Wentink

Manager ggz standaarden bij Akwa GGZ

Janneke Wentink

Nienke Rengerink werkt als projectmanager bij Akwa GGZ en begeleidt o.a. de werkgroep van professionals, patiënten en naasten bij het ontwikkelen van de nieuwe generieke module somatische screening. Akwa GGZ staat voor ‘alliantie kwaliteit in de geestelijke gezondheidszorg’. In de alliantie zijn patiënten-, naasten-, beroeps- en brancheorganisaties uit de ggz vertegenwoordigd. Akwa GGZ draagt bij aan continue kwaliteitsverbetering van zorg door ontwikkeling en onderhoud van kwaliteitsstandaarden, ondersteuning bij datagedreven leren en het faciliteren van lerende netwerken. Meer weten? Zie www.akwaggz.nl.

Over de workshop

Leefstijl onderdeel maken van de behandeling. Regelmatig somatisch screenen van cliënten. Hoe kun je daar nou concreet mee aan de slag gaan? Tijdens deze workshop presenteren Nienke Rengerink en Janneke Wentink, beide werkzaam bij Akwa ggz, de spiksplinternieuwe zorgstandaarden Somatische Screening en Gezonde Leefstijl.
Deze zorgstandaarden zijn samen met experts op het gebied van leefstijl en somatische screening gemaakt en worden tijdens het Festival van de Leefstijl gelanceerd.

Nienke Rengerink

Projectmanager bij Akwa GGZ

Foto Nienke Rengerink

Workshop Voeding en de relatie met mentale gezondheid

Over de spreker

Roel Mocking is psychiater en universiteit hoofddocent in het Amsterdam UMC. Hij doet onderzoek naar leefstijl (voeding), neuromodulatie en implementatie, bij affectieve stoornissen. Hij is leidinggevende voor de polikliniek en dagbehandeling, penningmeester van de Jonge Psychiater en lid van de commissie wetenschappelijke activiteiten van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Over de workshop

In deze workshop vertelt Roel je meer over de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en de mentale gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis baat hebben bij het innemen van visolie? Naast meer kennis over voeding en de behandeling van mentale problemen, krijg je ook handvatten om deze inzichten zelf toe te passen in jouw werk.

Roel Mocking

Psychiater en universiteit hoofddocent in het Amsterdam UMC

Roel Mocking

Workshop Lekker in je Lijf: een leefstijlaanpak voor kinderen en gezinnen

Over de spreker

Jet Muskens is kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter in Nijmegen. Jet maakt zich hard voor integratie van zorg rondom kinderen met psychische en lichamelijke problemen en hun gezinnen. Op 21 maart 2024 is zij gepromoveerd op haar proefschrift KEEP THE BODY IN MIND. De belangrijkste bevinding uit haar onderzoek is dat kinderen met complexe psychische aandoeningen een verhoogd risico hebben op lichamelijke gezondheidsproblemen, ongeacht hun leeftijd. Als vervolg van de bevindingen heeft zij samen met een multidisciplinair team een leefstijlinterventie programma voor kinderen met psychische aandoeningen en hun ouders ontwikkeld. Dit programma wordt momenteel onderzocht.

Over de workshop

In deze workshop vertelt Jet je meer over de leefstijlaanpak Movementss. Movementss richt zich op psychisch kwetsbare kinderen en hun gezin. Vaak is er nu nog geen aandacht voor hun leefstijl en de effecten van hun leefstijl op hun gezondheid. Karakter brengt hier met Movements verandering in. Er wordt al vroeg (preventief) beleid ingezet gericht op een gezonde leefstijl in het gezin. Denk daarbij aan psycho-educatie over gezond gedrag, cognitieve gedragstherapie, psychomotore(systeem) therapie en intensieve thuisbehandeling gegeven door een multidisciplinair team dat speciaal getraind is door verschillende experts (diëtist, kinderslaapexpert, verslavingsexpert, kinderarts). In deze workshop leer je meer over een gezonde leefstijl bij kinderen en krijg je tips om de inzichten van Movements ook in jouw werk in te zetten.

Jet Muskens

Kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter in Nijmegen

Jet Muskens

Workshop GOAL: Leefstijl voor mensen met een Ernstige Psychiatrische Aandoening

Over de spreker

Jeroen Deenik is onderzoeker en inhoudelijk programmaleider Leefstijl bij GGz Centraal en assistant professor aan de School for Mental Health and Neuroscience van de Universiteit Maastricht. In lijn met zijn promotieonderzoek (mei 2019) richt hij zich op leefstijlgedrag (m.n. sedentair gedrag en fysieke activiteit) en de implementatie van leefstijlinterventies bij mensen met een psychiatrische aandoening. Zijn ultieme streven hierin is om de gezondheid van mensen met (hoog risico op) een psychiatrische aandoening structureel te verbeteren. Jeroen is initiator van en werkt samen in verschillende initiatieven en consortia rondom leefstijl en psychiatrie in binnen- en buitenland en is gastdocent bij gezondheidszorg-gerelateerde cursussen en opleidingen

Over de workshop

Mensen met een ernstige psychiatrische aandoening leven door hun ongezonde leefstijl gemiddeld 15 tot 20 jaar korter dan mensen zonder ernstige mentale problemen. Als gevolg van hun mentale problemen kunnen ze echter niet deelnemen aan leefstijlinterventies. GGz Centraal ontwikkelde voor deze doelgroep GOAL: Gecombineerde Ondersteuning voor Ambulante Leefstijlinterventies. In deze workshop delen Jeroen en zijn collega’s hun ervaringen met GOAL en leer je meer over hoe je een gezonde leefstijl bij mensen met ernstige mentale problemen kunt bevorderen.

Jeroen Deenik

Onderzoeker en inhoudelijk programmaleider Leefstijl bij GGz Centraal en assistant professor aan de School for Mental Health and Neuroscience van de Universiteit Maastricht

Jeroen Deenik

Veerkracht voor KOV

De kennis over - en interventie voor kinderen van ouders met verslavingsproblematiek

Over de Sprekers

Miranda Velthuis is orthopedagoog-generalist bij Tactus Verslavingszorg en Programmacoördinator Jeugdverslavingszorg bij Verslavingskunde Nederland.

Miranda Velthuis

Orthopedagoog-generalist

Miranda Velthuis

Kris van Mourik is opgeleid als psychomotore therapeut en werkt als preventiemedewerker bij Tactus Verslavingszorg.

Over de workshop

Kinderen die opgroeien in een gezin met één of meerdere ouders/verzorgers met verslavingsproblematiek lopen een groter risico op het ontwikkelen van psychische- en verslavingsproblematiek.

In deze workshop nemen we je mee in de theorie achter het ontstaan van deze risico’s. Staan we stil bij de signalen die je helpen deze problematiek te herkennen. En gaan we dieper in op de helpende- en beschermende factoren die ervoor zorgen dat KOV-kinderen zich kunnen ontwikkelen tot gezonde volwassenen.

Kris van Mourik

Psychomotore therapeut

Kris van Mourik

Workshop: Slaap, Festival voor de Leefstijl

Over de sprekers

Isabel van Schie is werkzaam als gezondheidszorgpsycholoog en
praktijkhouder bij Slaapmakend. In 2008 studeerde zij af als medisch
psycholoog. In 2013 rondde zij haar opleiding tot gz-psycholoog en
specialiseerde zij zich in de diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen.
Naast behandelingen binnen de gb-ggz geeft zij workshops en trainingen
binnen bedrijven om slaap en slaapproblemen meer onder de aandacht te
brengen en geeft zij les aan andere zorgverleners.

Over de workshop

Wist je dat 1 op de 4 mensen problemen heeft met slapen? En dat dit in de
ggz zelfs 75% is? Terwijl slaap, samen met voeding en beweging, het
belangrijkste element is voor gezondheid en vitaliteit; een basisonderdeel om gezond te kunnen leven en onmisbaar in het kader van leefstijl.
Als we goed slapen herstelt ons lichaam, kunnen we cognitief goed
functioneren, zijn we socialer, energieker en kunnen we beter met stress
omgaan. Stel je voor wat er gebeurt als je niet goed kunt slapen. De impact
van slecht slapen op ons dagelijks leven is enorm! Slaapproblemen kunnen
de oorzaak zijn van andere psychische klachten; bij depressie is
slapeloosheid zelfs de belangrijkste beïnvloedbare risicofactor! Toch weten we eigenlijk maar weinig van slaap en dringt het onderwerp nog steeds niet
voldoende door in de ggz. Hoog tijd dus voor een wake-up call!
In deze workshop leer je waarom we slapen, wat er gebeurt tijdens onze slaap en hoe de wisselwerking is tussen onze leefstijl en slaap. Door
kennisoverdracht, interactie en praktische adviezen, ga je naar huis met
voldoende handvatten om je eigen slaap te verbeteren.

Isabel van Schie

Gezondheidszorgpsycholoog en praktijkhouder bij Slaapmakend

Foto Isabel van Schie

Workshop: Vergroenen van de (ouderen)zorg als innovatie

Over de sprekers

Dr. Rutger de Graaf zet zich bij Zorggroep Zaanstreek in voor een gezonde natuurlijke leefomgeving voor ouderen en zorgmedewerkers. Daarnaast is hij bestuursvoorzitter van Stichting Gezond Natuurwandelen, waar hij mensen aanmoedigt om actief te blijven door te wandelen in de natuur. Zijn workshop zal deelnemers inspireren en informeren over het belang van een groene omgeving en beweging voor een gezonde levensstijl, zowel binnen als buiten de zorgpraktijk.

Over de workshop

Vergroenen van de zorg is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de vitaliteit van mensen die zorg ontvangen. In deze workshop neemt Rutger de Graaf, innovatieadviseur bij Zorggroep Zaanstreek, jou mee in hoe hij met collega’s zijn VVT zorgorganisatie omtoverde tot een groene oase midden in de stad. Hij vertelt meer over de effecten op bewoners, luchtkwaliteit en leefbaarheid. En hij geeft jou belangrijke tips om zelf aan de slag te gaan.

Rutger de Graaf

Medewerker Zorggroep Zaanstreek en bestuursvoorzitter van Stichting Gezond Natuurwandelen

Rutger de Graaf

Workshop: LVB en Verslaving

Over de sprekers

Saskia van Horsen, orthopedagoog-generalist (BIG) en EMDR Europe Practitioner, is sinds 2018 werkzaam als regiebehandelaar binnen Tactus Verslavingszorg. Hiervoor heeft zij ruim 17 jaar binnen de VG sector gewerkt. Haar huidige werkzaamheden richten zich met name op verslavingsbehandeling en traumaverwerking bij mensen met een LVB en zwakbegaafdheid. Vanuit het Centrum Verslaving & LVB verzorgt Saskia daarnaast verscheidene consultaties, is zij verbonden aan verscheidene kennisnetwerken, neemt zijn deel aan verscheidene onderzoeksprojecten.

Chantal Kamp is werkzaam als psychomotorisch therapeut. Zij heeft ruim 15 jaar ervaring in het werken met een complexe doelgroep, waaronder mensen met een LVB en bijkomende problematiek, binnen de SGGZ (Tactus Verslavingszorg). Zij werkte nauw samen met Saskia van Horsen voor een gecombineerde traumabehandeling (EMDR & PMT), waarbij lichaamsgericht werken volop de aandacht had. Het afgelopen jaar is Chantal werkzaam geweest binnen enMente, een centrum voor specialistische GGZ, waar experiëntieel en lichaamsgericht werken de basis vormen. Momenteel werkt Chantal voor De Synergie, een vrij gevestigde praktijk binnen de basis GGZ en is zij zelfstandig ondernemen bij ‘Chantal Kamp – de kracht van preventie’, waar zij burn-out preventie trainingen verzorgd.

Over de workshop

Jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking (lvb) zijn door hun achtergrond en problematiek kwetsbaarder voor het ontwikkelen van verslavingsproblematiek.

Saskia en Chantal werken bij het Kenniscentrum LVB en Verslaving en delen in deze workshop de laatste kennis en kunde en bieden jou handvatten om te leren omgaan met mensen met een lvb die verslavingsproblematiek hebben.

Saskia van Horsen en Chantal Kamp

Saskia is orthopedagoog-generalist (BIG) en EMDR Europe Practitioner
Chantal is psychomotorisch therapeut

Chantal en saskia

Workshop: Gezond ouder worden met een verstandelijke beperking

Over de sprekers

Mijn naam is Stijn Weterings, ik ben ruim 21 jaar werkzaam als fysiotherapeut bij Abrona, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Utrecht. In 2015 heb ik de master Fysiotherapiewetenschap behaald aan het UMC Utrecht. In 2023 heb ik mijn promotie afgerond aan het ErasmusMC, onder de titel ‘Giving weight to cardiovascular health in adults with intellectual disabilities’. Dit onderzoek vond plaats binnen de afdeling Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten Onderzoek bij de academische werkplaats GOUD. Hier heb ik onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van intensieve krachttraining bij mensen met een verstandelijke beperking die risicofactoren hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten, waarbij we ook gekeken hebben hoe we spierkracht het beste kunnen meten. Sinds 2018 ben ik ook implementatiecoach bij GOUD, waarbij je een brugfunctie hebt tussen de onderzoekers van GOUD en de zorgprofessionals. Verder ben ik betrokken bij het innovatieproject om bij Abrona een obesitaspoli op te zetten voor mensen met een verstandelijke beperking en (morbide) obesitas. Verder ben ik betrokken bij het bevorderen van een gezonde leefstijl voor de cliënten van Abrona.

Over de workshop

In de workshop start ik met een beknopt overzicht van de resultaten van 15 jaar gezondheidsonderzoek door de academische werkplaats GOUD. Hierbij sta ik ook stil bij de aanleiding en de resultaten van mijn eigen onderzoek naar de haalbaarheid van intensieve krachttraining bij mensen met een verstandelijke beperking met risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatzieken, dus diabetes, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol en/of overgewicht/obesitas. Tot slot gaan we samen kijken wat we nu kunnen gaan doen om de gezondheid te verbeteren, met welke obstakels moet je vaak rekening houden en waar liggen de kansen.


Stijn Weterings is fysiotherapeut bij Abrona

Stijnwet