Naar homepage

Reactie GGZ Nederland op artikel Trouw over geweld in de actuele GGZ

Publicatiedatum

Dagblad Trouw publiceert vandaag een artikel over een onderzoek naar geweld op de gesloten afdeling van GGZ inGeest, waarvoor met verschillende medewerkers is gesproken. Wij hebben in een reactie aan de krant het volgende laten weten: “GGZ Nederland wil niet ingaan op de situatie bij GGZ inGeest, maar maakt zich zeker zorgen om de veiligheid van medewerkers in de ggz.

Uit een enquête onder de leden in 2017 blijkt dat 43 procent van de zorgaanbieders aangeeft dat agressie is toegenomen, een percentuele toename wordt daarbij niet genoemd. Volgens de brancheorganisatie staat ‘de veiligheid in de ggz onder druk’ door de hoge werkdruk, administratieve lasten en personeelskrapte. Ook de complexiteit van de problematiek van patiënten in de kliniek neemt toe. Hoe ernstiger iemand ziek is, hoe groter de kans dat mensen geen controle hebben over hun gedrag en dus meer kans op incidenten tegen het personeel voorkomen. Zowel op landelijk niveau als bij de instellingen zelf is er veel aandacht voor dit probleem. Er zijn binnen instellingen steeds meer goede voorbeelden die ervoor zorgen dat de veiligheid van medewerkers toeneemt en dat zij ondersteund worden bij geweldsincidenten, maar we blijven hier volop mee doorgaan.”

Regeldrukte

Voor GGZ Nederland staat de veiligheid van mensen voorop. Alle medewerkers in de ggz verdienen het om met een veilig gevoel met patiënten te werken. Daar zetten wij en onze leden zich dagelijks voor in. We werken er hard aan om de kwaliteit van zorg hoog te houden en doen ons uiterste best om het elke dag beter te doen. Helaas kampt de sector met grote tekorten op de arbeidsmarkt en legt de regeldruk een groot beslag op de tijd van het personeel in de ggz. In het onlangs afgesloten hoofdlijnenakkoord heeft GGZ Nederland hierover met de andere partijen afspraken gemaakt. Een substantiële investering in het opleiden van extra behandelaren en het terugdringen van de administratieve lasten, moeten de komende tijd bijdragen aan het verhogen van de veiligheid op de werkvloer.

Verbeteringen

Voor patiënten met intensieve beveiligde zorg, hebben verzekeraars en aanbieders dit voorjaar afgesproken om de beveiligde klinische zorg voor deze zware doelgroep patiënten extra in te kopen. Hierdoor krijgen deze patiënten de zorg en het beveiligde kader dat ze nodig hebben. Met ketenpartners als het OM, de politie en vakorganisatie pakken we knelpunten aan om medewerkers optimaal te kunnen beschermen, bijvoorbeeld door het wegnemen van obstakels bij het doen van aangifte (beroepsgeheim, angst voor represailles of de toerekeningsvatbaarheid van de dader). Aangifte doen is niet alleen maatschappelijk van belang, het is voor werkgevers belangrijk om hun medewerkers een veilige werkplek te bieden.