Naar homepage

Onderzoek KPMG naar financiële situatie GGZ schetst herkenbaar beeld

Publicatiedatum

‘Ggz onder druk door personeelstekort en toenemende kosten’ kopt Nu.nl vandaag naar aanleiding van KPMG’s eerste Healthcheck 2019 voor de geestelijke gezondheidszorg.

Enkele conclusies uit het onderzoek: ‘Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg verlenen zorg onder grote financiële druk. Ze zitten gevangen in het huidige systeem van omzetplafonds en prijsplafonds, met afspraken over de maximale gemiddelde prijs per patiënt. Dit zet de exploitatie onder druk en betekent dat er weinig financiele ruimte is om te innoveren op zorginhoud en behandelingsvormen, terwijl innovatie juist nu hard nodig is.’

Personeelstekort

Het rapport van KPMG schetst een herkenbaar beeld. Het personeelstekort is een van de grote uitdagingen. Wij hebben begin juli een nieuwe cao voor de komende 2,5 jaar afgesloten met daarin een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden voor nieuw én bestaand personeel en we verwachten daarvan zeker een positief effect op onze krappe arbeidsmarkt.

Landelijke lobby

Wij beschouwen dit onderzoek als een ondersteuning voor de landelijke lobby die wij blijven voeren voor onder andere de tarieven, wachttijden, regelgekte en inzet van beroepen als de ervaringsdeskundigen. We blijven onze leden met nog meer volharding ondersteunen met projecten als VIPP GGZ om ook de mogelijkheden van techniek en digitalisering beschikbaar te maken om de geestelijke gezondheidszorg toekomstbestendiger te maken.

Blog

Lees ook de eerder verschenen blog van bestuurder Lex de Grunt van Altrecht en hoogleraar Richard Janssen over de risico’s in exploitatie ggz.