Naar homepage

Amendement GroenLinks om topreferente ggz te financieren

Publicatiedatum

Vorige week diende Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema (GroenLinks) een amendement in op de VWS-begroting om TOPGGz-afdelingen te financieren. De topreferente ggz-afdelingen richten zich op patiënten met een (hoog)complexe zorgvraag. Met een maatwerkaanpak en innovatieve behandelingen zijn zij in veel gevallen in staat om nieuw perspectief op verbetering te creëren voor patiënten die weinig baat hebben gehad bij eerdere behandelingen.

De ‘infrastructuur’ van topreferente ggz-afdelingen wordt echter niet structureel bekostigd: kosten voor kennisontwikkeling, kennisverspreiding (via consultatie en advies), experimenten en innovaties worden niet vergoed vanuit de dbc’s. De medisch-specialistische zorg kent daarom speciale regelingen voor topreferente functies, de ggz echter niet. Het amendement van Renkema beoogt daar nu middelen voor vrij te maken.

De Nederlandse ggz heeft Tweede Kamerleden van harte opgeroepen het amendement te steunen. Er zijn veel argumenten waarom een financiële regeling voor topreferente ggz nu noodzakelijk is. In deze brief aan de Tweede Kamer zijn de belangrijkste opgenomen. Vandaag stemt de Tweede kamer over het amendement.