Naar homepage

De Nederlandse ggz zet zich in voor actueel dashboard beveiligde bedden

Publicatiedatum

De Nederlandse ggz heeft vandaag samen met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de Dienst Justitiële Inrichtingen, Zorgverzekeraars Nederland, de Minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris van VWS een convenant ondertekend voor een real time dashboard beveiligde bedden.

Met het dashboard hebben ggz-instellingen snel en actueel inzicht in de vrije plekken die beschikbaar zijn voor een patiënt die acuut op een beveiligde afdeling moet worden opgenomen. De snelle en juiste opname van deze complexe patiëntengroep is van groot belang. De ondertekening van het convenant is dan ook een belangrijke stap voorwaarts voor de beveiligde klinische ggz-zorg.

Passende plekken

Ggz-instellingen zoeken met regelmaat een beschikbare en passende plek voor patiënten die een (ernstig) risico voor zichzelf of hun omgeving vormen. Deze plekken zijn niet altijd bij de eigen instelling beschikbaar. Daarbij is er ook een onderscheid in verschillende beveiligingsniveaus (niveau 2, 3 of 4) voor deze opnameplekken. Het is belangrijk dat de plek passend is bij de specifieke zorg die de patiënt nodig heeft.

Onder controle

De zoektocht naar een passende, beveiligde opnameplek voor een patiënt is een vaak een tijdrovende klus. Het is al langer de wens om inzicht en overzicht te krijgen over de plekken waar actueel beveiligde klinische zorg beschikbaar is. Het maatschappelijke risico is te groot als het zoeken naar vrije, beveiligde opnameplekken niet beter onder controle wordt gehouden. De afspraken over de realisatie van het dashboard zijn nu opgenomen in het convenant voor een real time dashboard beveiligde bedden.