Naar homepage

'Laat kinderen en jongeren meebeslissen in coronatijd'

Publicatiedatum

De gezamenlijke jongerenorganisaties doen een oproep aan ministers, burgemeesters, wethouders, gemeenteraden, leerkrachten, schoolleiders, sportcoaches, hulpverleners, ouders en ieder ander die met de jeugd te maken heeft: wacht niet langer! Ga het gesprek aan met ons, kinderen en jongeren, over het leven in coronatijd.

Jongeren weten dat corona voor iedereen een uitdaging is en begrijpen dat er maatregelen nodig zijn. Deze maatregelen hebben veel invloed op hun leven. De jongerenorganisaties doen een oproep om samen met hen haalbare plannen te maken en uit te voeren. Door het samen te doen, staan we sterker! In het statement geven ze waar zich zorgen over maken en geven ze adviezen.

De jongeren vragen betrek ons, maar niet als laatste of als moetje. Wees duidelijker in de uitleg over (betekenis van) de regels. Weet wat ons bezighoudt en welke zorgen we hebben, en besef wat de maatregelen met ons doen. Vergeet niet dat we (face to face) contact met anderen nodig hebben. Snap dat we allemaal fouten maken, spreek ons niet aan als een groep en met de vinger wijzen helpt niet, in gesprek gaan wel. Leef je echt in. Begrijp dat vrije tijd in coronatijd belangrijker is dan je denkt en laat ons meedenken over wat wél kan. School, studie en dagbesteding moeten zoveel mogelijk doorgaan. Laat ons meedenken in de oplossing en wat in de communicatie voor ons belangrijk is. En vergeet ons ook in ander situaties niet. Lees het volledige statement hier.

De oproep is opgesteld door Save the Children, JongWijs, Jeugdwelzijnsberaad, ExpEx, Het Kinderrechtencollectief, De Kindertelefoon, de NJR, MIND, Stichting Alexander, Samah, het LAKS, JongPIT, Landelijke Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie