Naar homepage

Zorgorganisaties zetten zich massaal in voor rookvrij

Publicatiedatum

27 koepel- en beroepsorganisaties in de zorg hebben woensdag 18 november 2020 de intentieverklaring Maak de zorg rookvrij ondertekend. Het tekenmoment is georganiseerd door de werkgroep Rookvrije Zorg. Deze werkgroep bestaat uit afgevaardigden van de organisaties die al eerder de intentieverklaring ondertekenden, waaronder de Nederlandse ggz, VWS, het Trimbos Instituut en het Partnership Stoppen met Roken.

Met een achterban van bijna 700 organisaties en ruim 190.000 medewerkers komt met de ondertekening de beweging naar rookvrije zorg nog meer op gang en de ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord weer een stap dichterbij: in 2030 rookvrije zorg voor alle patiënten, cliënten én medewerkers in Nederland.

Belangrijke stap

Staatssecretaris Paul Blokhuis: “Om de hele zorg rookvrij te krijgen, hebben we iedereen nodig. Van individuele behandelaren die patiënten helpen om hun laatste sigaret snel uit te maken tot zorgginstellingen die roken binnen en buiten hun organisaties tegengaan voor bezoekers, medewerkers en cliënten. Vandaag is een hele belangrijke stap gezet naar ons gezamenlijke doel om in 2030 de hele zorg rookvrij te hebben. En met het grote enthousiasme dat ik overal in de zorg tegenkom als het hierover gaat, denk ik dat het best nog weleens sneller zou kunnen gaan. Samen maken we hier een succes van!”

Toolkit

Aanjager Anton van Balkom van de Nederlandse ggz heeft tijdens het tekenmoment aangegeven wat de nieuwe deelnemers kunnen verwachten aan ondersteuning vanuit de werkgroep, die inmiddels kan putten uit ruim twee jaar ervaring. Veel van deze ervaring is gebundeld in een praktische toolkit.

Voor meer informatie over het tekenmoment, zie de website van Rookvrije Zorg.