Naar homepage

Boek ‘mentale vooruitgang’ overhandigd aan demissionaire staatssecretaris

Publicatiedatum

Op 18 maart ontving demissionair staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis (via livestream) uit handen van initiatiefnemers Kees Kraaijeveld (de Argumentenfabriek) en Joep Verbugt (GGzE) een eerste exemplaar van het boek ‘Mentale vooruitgang’. Het boek biedt een begin van een antwoord op de vraag hoe we als organisatie en samenleving de mentale kracht van Nederland kunnen vergroten. Jacobine Geel (de Nederlandse ggz) sprak met de initiatiefnemers en Paul Blokhuis over het belang van mentale vooruitgang.

Mentale gezondheid net zo belangrijk als fysieke gezondheid

Joep Verbugt en Kees Kraaijeveld deelden samen een zelfde observatie: er is zo veel aandacht voor onze fysieke toestand en nog zo weinig aandacht voor onze mentale toestand. En dat is eigenlijk best gek. Over onze mentale toestand wordt dus onvoldoende nagedacht. En daar besloten ze wat aan te gaan doen. De denktank Mentale Vooruitgang werd opgericht. En hoewel de Denktank dit 1,5 jaar geleden nog niet precies wist, blijkt nu dat je tientallen dingen kunt doen om mentaal vooruit te gaan. Dit lees je in het boek ‘Mentale Vooruitgang’.

Rol voor de overheid

Mentale vooruitgang is niet een individuele opdracht, maar iets waar je als samenleving iets aan moet doen. Je moet dan ook andere doelen stellen; namelijk hoe je mentaal vooruit kan gaan. En hier heeft de overheid ook een rol. Het boek werd ook niet voor niets overhandigd aan demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis. In de hoop dat hij (en de toekomstige Kamerleden) hier inspiratie uit opdoen. In zijn reflectie op het boek gaf Blokhuis aan dat de brede benadering hem erg aanspreekt. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat het een brede beweging is, waarin veel partijen meedenken en een rol hebben, zoals ook het onderwijs en het bedrijfsleven. Blokhuis is zeker van plan het boek nog eens na te gaan om zich te laten inspireren voor zijn visiestuk over de ggz dat binnenkort naar de Kamer gaat. Hij noemde het boek “een waardevolle inbreng voor onze toekomstvisie op de ggz”. Kees adviseert: “Lees het maar goed door, de rol van de overheid wordt er echt anders van!”.


Rol voor de ggz

En de rol van de ggz? Daar heeft Joep Verbugt als bestuursvoorzitter van GGzE zeker een visie op. Het boek ligt in het verlengde van het gedachtegoed van GGzE. “Onze taak is het aanjagen. Wij kunnen overtuigend laten zien dat je mentale gezondheid kunt versterken. Wij verhelpen. We zouden meer moeten voorkomen en versterken. Die drie V’s zijn heel wezenlijk en wij zouden kunnen aanjagen dat er meer voorkomen wordt en meer versterkt wordt.”

Rol voor iedereen

Het doel is dat de Mentale Vooruitgang een brede beweging wordt. Een beweging, in de wetenschap, in de (sociale) media, in de politiek, in het onderwijs, in de zorg, in wijken en buurten, in het bedrijfsleven en bij de overheid. Dus sluit je aan! Zo riep Jacobine tijdens de livestream ook op: “Iedereen die hierbij wil aanhaken: doe dat vooral. Dit stopt hier niet, het begint hier.”

De livestream is hier terug te kijken. (NB: het gesprek start bij minuut 26:15)


Zie voor meer informatie en het boek bestellen: www.mentalevooruitgang.nl.

Zie ook ons eerdere nieuwsbericht.