Naar homepage

Stijgende druk op ggz-sector en zorgprofessionals

Publicatiedatum

De druk op de ggz neemt toe, zodanig dat wachttijden door de sector alleen niet kunnen worden teruggebracht. Dat betoog van de Nederlandse ggz is nu ook gestaafd door de jaarlijkse analyse van de jaarverslagen van ggz-aanbieders, uitgevoerd door Intrakoop.

Uit die analyse blijkt dat de ggz wordt geraakt door oplopende personeelskosten (+8,7%). Ook de inhuur van zzp-ers door de krapte op de arbeidsmarkt zorgde voor flinke kosten, in totaal 434 miljoen. Er waren in 2020 4700 vacatures. Lees de analyse van Intrakoop.

Veronique Esman, directeur van de Nederlandse ggz: "Aan deze cijfers kun je zien hoe de vraag naar geestelijke gezondheidszorg niet alleen terug is op het niveau van vóór Corona, maar ook dat de oplopende kosten de sector verder onder druk zetten. Daarbij is het personeelstekort echt steeds nijpender, waardoor we steeds meer moeten uitwijken naar de inzet van ZZP-ers. Het is cruciaal dat zorgmedewerkers minder werkdruk ervaren, graag bij ons werken en daar goed voor beloond worden. Het liefst in een dienstverband, zodat we de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten voor de zorg aan clienten".