Naar homepage

Stoptober: 28 dagen een rookvrije instelling

Publicatiedatum

Duizenden zorgprofessionals slaan jaarlijks hun handen ineen om bij te dragen aan het succes van de landelijke campagne Stoptober. Samen 28 dagen niet roken in oktober: daar gaat het om. En Stoptober werkt. Wat kan jij doen om mee te helpen met Stoptober?

Belangrijke rol zorgverlener bij Stoptober

Roken is een verslaving en stoppen met roken geeft enorm veel gezondheidswinst. Maar: stoppen met roken is niet makkelijk. Een zetje in die richting kunnen mensen die roken goed gebruiken. Stoptober is een gemakkelijke manier om stoppen met roken met een cliënt te bespreken: het vraagt weinig tijd en is te combineren met een stopadvies. Het is bovendien bewezen dat een stopadvies van een zorgverlener veel vaker leidt tot een stoppoging. Daag je cliënten én collega’s uit om het gewoon eens 28 dagen te proberen.

Je kunt nu al beginnen!

Start op tijd met de voorbereiding voor Stoptober! In 2021 is de 8e editie van Stoptober en vanaf de kick-off begin september tot en met eind oktober kunnen mensen die roken zich opgeven en meedoen. Het is belangrijk om als zorgverlener vóór september al te starten met de voorbereidingen zodat je op tijd klaar bent om te beginnen met Stoptober:

  • Kijk het webinar over Stoptober 2021 terug. Dan weet je wat Stoptober allemaal organiseert in ondersteuning en support en hoe belangrijk jouw rol als zorgverlener daarbij is. Ook zie je in een rollenspel hoe je een stoppen-met-rokengesprek kunt voeren.
  • Bestel de gratis papieren toolkit met promotiematerialen.
  • Maak collega’s enthousiast en ga Stoptober onder de aandacht brengen. Bijvoorbeeld door te wijzen op het Stoptoberhuis.
  • Brainstorm en maak een plan voor Stoptober.

Kick off op 2 september, start Stoptober op 1 oktober

Op 2 september is de kick off van Stoptober. Dan worden de deelnemende BN’ers aan het Stoptoberhuis bekend en start de Stoptober campagne. Vanaf dat moment is ook de nieuwe Stoptober-app beschikbaar. Op de website van het Trimbos instituut vind je allerlei tips hoe je vanaf de kick off Stoptober onder de aandacht kunt brengen en mensen kunt motiveren om mee te doen. Op naar een succesvolle start op 1 oktober!

Aanjagers rookvrije ggz

Ook op andere momenten in het jaar kun je je inzetten voor stoppen met roken of een rookvrije ggz. Heb je een vraag over het rookvrij krijgen van je instelling? Neem dan contact op met onze aanjagers rookvrije ggz Anton van Balkom, avbalkom@denederlandseggz.nl en Trijnie Rozema, trozema@denederlandseggz.nl.