Naar homepage

Heropening van sport is essentieel voor een gezonde samenleving

Publicatiedatum

Sportorganisaties, fysiotherapeuten, sportgeneeskundigen en de Nederlandse ggz roepen in een brief het kabinet op om de sport- en beweegsector weer te openen. Uit diverse wetenschappelijke inzichten blijkt namelijk dat voldoende beweging en sporten helpen om een ernstig verloop van een coronabesmetting te voorkomen én bijdragen aan mentale weerbaarheid. Zo hebben mensen die voldoende bewegen 10% (kinderen/adolescenten) tot 22% (volwassenen/ouderen) minder kans op het ontwikkelen van depressieve symptomen en gediagnosticeerde depressieve stoornissen. Eenzelfde relatie is gevonden voor angstsymptomen en angststoornissen (tot 48% minder kans).

“De overheid gebruikt een lockdown om de risico’s voor de volksgezondheid te beperken, door zo min mogelijk contactmomenten mogelijk te maken. Maar door daarbij de sport- en beweegsector ook dicht te gooien, snijdt ze in de eigen vingers,” legt de Nederlandse ggz-directeur Veronique Esman uit. “We weten namelijk dat een groot deel van de Nederlandse bevolking georganiseerd sport, en veelal ook binnen. Daarmee werken ze aan hun fysieke én mentale weerbaarheid. Die gezondheidswinst moet het kabinet de bevolking niet ontzeggen, dat werkt juist averechts.”

De organisaties achter de brief, NOC*NSF, Platform Ondernemende Sportaanbieders, Vereniging Sport en Gemeenten, KNGF, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg, de Vereniging voor Sportgeneeskunde en de Nederlandse ggz, hopen dat de oproep meegenomen wordt door het kabinet bij hun besluiten wanneer de huidige lockdownperiode afloopt. Dat is op 14 januari. Er wordt dan weer een persconferentie verwacht, en de week erop een debat in de Tweede Kamer. “Wij roepen Kamer en kabinet op: open de sportsector weer, uiteraard op een zo verantwoord mogelijke wijze.”