Naar homepage
Banner hey het is oke

Foutje? Bedankt – daar wordt het leven leuker van!

Publicatiedatum

Gek toch, dat je voor dingen die de gewoonste zaak van de wereld zijn, toch af en toe expliciet aandacht moet vragen. Dat we er zelfs een week voor vrijmaken en een campagne voor organiseren: ‘Hey, het is oké’. Ja, er zijn een heleboel mensen die onzeker zijn, die faalangst hebben of stress, die eenzaam zijn of somber, of alles tegelijk. Dat is niet raar! En het is goed om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Om het letterlijk te uiten. Om de boel op een rijtje te zetten. Om te merken: ik ben niet alleen.

Wat is dat dan, de gewoonste zaak van de wereld? Het is normaal dat je gespannen bent voor belangrijke dingen. Dat je extra alert bent als je voor je gevoel iets moeilijks moet doen. Dat je een keertje extra in de spiegel kijkt als je allemaal nieuwe mensen gaat ontmoeten en een eerste indruk gaat maken. Het is vervelend als je er zó druk over maakt dat je er wakker van ligt. Of dat je de lat voor jezelf zo hoog legt dat er niet meer aan is te voldoen. Niemand is perfect. Niemand verwacht dat alles altijd goed gaat. En niemand is zelf zonder fouten. De gewoonste zaak van de wereld is dat mensen hun best doen, niet meer en niet minder. En dan is de praktijk dat het meeste goed gaat en soms iets niet – en dat het leven daar meestal zelfs leuker van wordt. Want perfectie is saai en het onverwachte geeft kleur.

Ruth Peetoom

Voorzitter de Nederlandse ggz

Ruth Peetoom De Nederlandse GGZ foto Pim Geerts 0252 PIMG0038
Kleur

Wanneer stress en somberheid je leven gaan bepalen, is dat niet gewoon. En is het inderdaad goed om dat met iemand te delen. Om als iemand écht geïnteresseerd vraagt hoe het gaat, niet meteen ‘goed’ te zeggen, maar iets van je twijfels of onzekerheid te laten zien. Om zelf contact te zoeken met iemand met wie je het prettig vindt om te praten. Parkeer je zorgen of iemand daarvoor wel open staat maar, vóór iemand denken helpt maar zelden en de meeste mensen zijn blij met jouw vertrouwen. Neem de stap. En je zult makkelijker horen dan je denkt ‘Hey, het is oké’. Juist omdat onzekerheid en je soms alleen voelen inderdaad de gewoonste zaak van de wereld zijn.