Naar homepage
Tim Quik Renier van Arkel Vught foto Pim Geerts PG013019 DNG Bieb Kinderboekenweek bij mij thuis Pjotr foto Pim Geerts PG013019

Sport is méér dan bewegen

In 2019 begon Tim Quik als buurtsportcoach bij ggz-instelling Reinier van Arkel in Vught en Den Bosch. Inmiddels bestaat het ‘Sportloket’ uit een buurtsportcoach en vier bewegingsagogen en is er van maandag tot en met vrijdag een uitgebreid aanbod aan beweegactiviteiten.

“Het Sportloket is binnen onze organisatie echt een begrip. De behandelaren weten ons goed te vinden”, begint Tim enthousiast. “Sporten heeft zóveel voordelen! Doordat je deel uitmaakt van een groep, kun je uit een isolement komen. Sport betekent ontspanning; het haalt je uit de sleur, waardoor je je gedachten op iets anders kunt richten. Je zit niet meer zo ‘in je hoofd’, maar bent lekker met je lichaam bezig. Voor veel van onze cliënten is sporten een heel fijne uitlaatklep.”

Tim Quik Renier van Arkel Vught foto Pim Geerts PG013043 DNG Bieb Kinderboekenweek bij mij thuis Pjotr foto Pim Geerts PG013043

Laagdrempelig

Ondanks alle voordelen kan het voor mensen toch moeilijk zijn om in beweging te komen. Hoe stimuleer je dat? Tim: “De cliënt bepaalt altijd het tempo. Niet iedereen is meteen gemotiveerd. Toch worden sommigen na een tijdje wat enthousiaster en dan zeg ik: ‘Kom gewoon ‘s kijken of het wat voor je is’. Soms doen ze dan diezelfde middag nog mee. Is dat niet het geval, dan probeer ik contact te houden, zodat de drempel laag blijft. Natuurlijk hoef je ook niet direct superfanatiek te zijn. Je kunt via het Sportloket ook meedoen aan een wandeling of jeu de boules. Dat kan een mooie eerste stap zijn en je hebt er direct profijt van: je bent onder de mensen én je bent buiten in de natuur.”

Structuur en houvast

Het is geen doel op zich en ook niet voor iedereen haalbaar, maar Tim is extra trots als cliënten uitstromen naar een reguliere sportvereniging en zo weer in de maatschappij terugkeren. “Een paar jaar geleden had ik een cliënt die drugsverslaafd was en regelmatig terugviel in oude gewoontes. Toch bleef hij sporten. Hij vertelde mij dat ‘ie een passie voor basketbal had. Hij wilde eigenlijk wel bij zijn oude vereniging sporten. Uiteindelijk werd hij weer lid en nu zit hij zelfs weer in zijn oude team en overweegt hij weer competitie te gaan spelen. Het sporten heeft hem structuur en houvast gegeven. Deze cliënt is een voorbeeld voor anderen en een ambassadeur voor onze aanpak.”

Voor iedereen

Het Sportloket valt onder de dagbestedingsactiviteiten van Reinier van Arkel. Dat wil zeggen dat cliënten een indicatie nodig hebben. “Maar er zijn ook activiteiten, zoals wandelgroepen, die voor iedereen toegankelijk zijn en waarvoor dus geen indicatie nodig is”, benadrukt Tim. Ook werken Tim en zijn collega’s samen met het landelijke concept ‘Uniek sporten’, speciaal voor mensen met een aandoening of beperking. Reguliere sportscholen en verenigingen kunnen zich hierbij aansluiten en zo aanbod creëren voor kwetsbare mensen in de samenleving. “Sowieso zou ik reguliere verenigingen en sportscholen willen oproepen om eens te gaan praten met een sport- en beweegcoach van een instelling. Gewoon om te horen hoe je kwetsbare mensen kunt stimuleren”, aldus Tim.

Tim Quik Renier van Arkel Vught foto Pim Geerts PIMS2898 CR3 Bieb Kinderboekenweek bij mij thuis Pjotr foto Pim Geerts PIMS2898

Uit je hoofd

Momenteel verkeren veel mensen mentaal in zwaar weer. Wat kun je dan doen? Tim: “Ga naar buiten, wandel of fiets door de natuur. De groene omgeving is goed voor je mentale weerbaarheid. Je komt ‘uit je hoofd’ en je krijgt vaak goede ideeën als je aan het wandelen bent. Ook met een maatje wandelen is gezellig. Het zorgt ervoor dat je je minder alleen voelt.”

Hecht

“Soms worden sportgroepen heel hecht”, weet Tim. “Laatst hoorde ik dat een van de groepen een eigen groepsapp heeft, zonder mij. Daarin helpen en stimuleren ze elkaar. Ze regelen bijvoorbeeld vervoer om naar de training te komen, ondernemen samen nieuwe activiteiten of komen bij elkaar op verjaardagen. Dan is er écht een sociaal netwerk ontstaan, dat vind ik mooi om te zien.”

Succes

Bij Reinier van Arkel zijn veel mensen sport-minded en er is intern veel draagvlak. Tim: “We zijn heel transparant. Zo hebben we een eigen intranetpagina, waarop we laten zien wat we doen, en we zijn te volgen op Instagram (sportloket_rva). Binnen ons team vinden we het superleuk om evenementen te organiseren. Dit alles draagt denk ik bij aan het succes van het Sportloket. Sámen bewegen naar een mentaal gezondere maatschappij; stap voor stap en ieder in zijn of haar eigen tempo. Een mooiere missie is er niet.”