Naar homepage

Wil je het Museum van de Geest ondersteunen?

Het Museum van de Geest is een particulier gefinancierd museum en ontvangt geen subsidie van de overheid. Door de corona-pandemie en de gestegen lonen afgelopen jaar is het museum in financieel zwaar weer beland. Daarom kan het museum jouw steun goed gebruiken.

Er zijn verschillende manieren om het museum zowel als particulier of als zakelijk partner te ondersteunen. Op de website van het Museum van de Geest lees je hoe je ambassadeur kunt worden. Maar ook welke projecten je kunt steunen en wat je voor een inclusieve samenleving kunt betekenen.

‘Founding Fathers’

In 1998 werd het Museum van de Geest opgericht onder de naam Het Dolhuys. Het is gevestigd in een voormalig dolhuis in Haarlem. Dit was een initiatief van vier psychiatrische ziekenhuizen: GGZ Noord-Holland-Noord, GGZ inGeest, Arkin en Parnassia Groep, de zogeheten ‘Founding Fathers’. Zij voegden hun historische collecties samen in dit nieuwe museum. Zo kon het een stem geven aan verhalen aan het grote publiek die tot dan toe niet werden gehoord. Vanwege onze historie met het museum heeft onze vereniging tijdens de algemene ledenvergadering op vrijdag 16 juni besloten incidenteel lichte ondersteuning te bieden. Met onze bescheiden financiële bijdrage hopen we dat het museum voldoende tijd krijgt om een structurele oplossing te vinden, zeker in deze tijd waarin het verbeteren van mentale gezondheid hoog op de agenda staat.

Maak mentale gezondheid bespreekbaar

Het Museum van de Geest maakt met kunst- en cultuurprogramma’s mentale gezondheid bespreekbaar en activeert een open geest: fysiek en online, in de klas en op het werk. Het heeft zich hierin bewezen. Jaarlijks ontvangt het zo’n 200.000 bezoekers en vorig jaar won het de prestigieuze ‘European Museum of the Year Award 2022’. Woorden van de jury: “Dit fantastische museumproject verkent de aard van de menselijke geest op een unieke en innovatieve manier en belichaamt de kracht van musea in de samenleving. Het is een zeer inspirerende, mensgerichte instelling.”