Naar homepage

Podcasts in de ggz

Onze leden hebben verschillende podcasts gemaakt die we op deze pagina bij elkaar zetten. Een podcast is perfect om op een verhalende manier meer verdieping te geven aan de uitdagingen, innovaties en samenwerkingen waar we ons als ggz-aanbieders en sector voor inzetten.

Onderwerpen in de podcasts zijn bijvoorbeeld digitale zorg, verslaving, innovatie en vernieuwing in de ggz, psychiaters, de opleiding tot verpleegkundig specialist ggz en forensische onderwerpen zoals psychopathie, messengeweld en pedofilie.

A

Arkin Digitale Zorg over digitale ggz en de ontwikkelingen binnen specialismen

Antes podcast - Te gek werk Splinter Chabot in gesprek met bevlogen ggz-professionals van Antes over wat zij doen, wat hen motiveert en wat hun werk te gek maakt

B

Binnen bij Breburg over wat professionals doen om jou te helpen je leven de baas te blijven

Boba Podcast een coach en cliënt met autisme gaan met elkaar in gesprek over diverse onderwerpen, soms met gast.

C

Crisisdienst GGZ - Boeiend de Podcast deze keer duiken we in de fascinerende samenwerking tussen de Crisisdienst GGZ en de politie.

D

De reis naar herstel - Blijf Groep over mensen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld en over hun weg naar herstel

Dossier Delict Het NIFP neemt je mee in de wereld van stoornis en delict

E

Een blik open over Forensisch Vakmanschap over wat er komt kijken bij forensische zorg en bij het werk van de zorgprofessional

F

Forensisch Spreekuur Forensische professionals van o.a. een tbs-kliniek praten over fascinerende forensische onderwerpen

G

Gedachtegoed gesprekken met zorgprofessionals, partners en stakeholders over verschillende ggz-thema’s

Geen kind meer gesloten In 2022 sloot het gebouw van JeugdzorgPlus-instelling de Koppeling definitief haar deuren. Hoe dat is gelukt?

Coverart kleinere header voor nederlandse ggz

Bij de Waag behandelen ze jeugdige cliënten die in aanraking (dreigen te) komen met delinquent gedrag. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 Rotterdamse jongeren wel eens een wapen op zak heeft óf gebruikt. Om dit gedrag goed te behandelen is het belangrijk om te begrijpen waar dit vandaan komt. Behandelaren Florien Leenderts en Rachèl van Dam schreven de nieuwe assertiviteitsmodule, waarmee ze jongeren leren omgaan met groepsdruk, sociale media, disrespect en wapenbezit.

Luister de podcast

I

In het Nauw verhalen over psychiatrische instellingen en bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog

Innovatie en vernieuwing in de ggz over onderzoeken, oplossingen en innovaties om de zorg voor patiënten te verbeteren

InTalk ervaringsverhalen over ingrijpende gebeurtenissen, zoals rouw, depressie, pesten, angst, armoede, autisme of verslaving

K

Kennis met Karakter Dé podcast met Karakter waarin in 30 minuten kennis gedeeld wordt over belangrijke thema’s binnen de jeugd-ggz.

L

Lister podcasts afleveringen over verslaving, LHBTQI+, Seksualiteit, Indekerngezond (ontmoetingsplek in Leidsche Rijn)

O

Of toch psychiater? verhalen van telkens een andere psychiater over waarom ze uiteindelijk tóch kozen voor de psychiatrie

Podcast In de kern gezond Janine 2

© Maartje Kuperus

Indekerngezond is een ontmoetingsplek in Leidsche Rijn Centrum. Het is een idee vanuit de wijk: opgezet door bewoners, voor iedereen die in Leidsche Rijn en Vleuten – De Meern woont en werkt. Hier gaat het om de ontmoeting en kan je workshops volgen over positieve gezondheid. Hoe dit idee is ontstaan en hoe zo’n (netwerk)samenwerking in de wijk werkt ontdek je in de podcast Indekerngezond.

Luister de podcast

P

Praktijk Wijsheid gemaakt voor en door professionals in de jeugdzorg

R

RIBW in gesprek Cas en Bram bespreken met professionals actuele thema’s binnen de RIBW en de psychiatrie

T

TBS verhalen over diverse soorten tbs-patiënten, opgenomen bij verschillende klinieken

TerSprake per aflevering licht Terwille een andere kant van verslaving uit

Splinter Chabot en verpleegkundige Bienvenida aflevering 1 podcast Te gek werk

Splinter Chabot en verpleegkundige Bienvenida

In Te gek werk gaat Splinter Chabot in gesprek met bevlogen GGZ-professionals van Antes over hun werk. In de gesprekken onderzoekt hij wat zij doen, wat hen motiveert om in de psychiatrie te werken en wat hun werk te gek maakt. Luister mee, en ontdek waarom werken in de ggz en bij Antes de moeite waard is.

Luister de podcast

V

Verbindende Verhalen -persoonlijke interviews Eleos, specialist in christelijke ggz, presenteert in Verbindende Verhalen persoonlijke interviews.

Veroordeeld tot zorg in de forensische kliniek de Woenselse poort zitten mensen met een psychische stoornis die een strafbaar feit pleegden. 

Versnellen in de ggz gasten gaan in op het toegankelijk houden van ggz voor mensen die het echt nodig hebben en wat nodig is om tot passende zorg te komen.

ViosCast over de opleiding tot Verpleegkundig Specialist De opleiding gaat ook over: innovatie, wetenschappelijk onderzoek en een nieuwe manier van klinisch redeneren.

W

Wie begrijpt wie niet  In deze podcast-serie worden ziektebeelden bij ouderen met een psychische kwetsbaarheid belicht, hoe je om kunt gaan met agressief en grensoverschrijdend gedrag in de ouderenpsychiatrie

Opname podcast Ter Sprake van Terwille 6 november 2023

Robert en Rosanne online in gesprek met Anne

De eerste aflevering van het seizoen over "de Wereld van Verslaving" is meteen bijzonder: Terwille bestond 6 november 2023 25 jaar en vierde dat met een live-opname + publiek. Ervaringsdeskundige Anne vertelt over hoe het gaat na een hersteltraject.

Luister de podcast

Interessants podcasts van partners waaraan leden hebben meegewerkt

RINO Groep Podcast over psychologie en de mens achter de wetenschapper, interessante verhalen over uiteenlopende onderwerpen

SPV podcast Onderweg met mooie en inspirerende verhalen uit het werkveld van de Sociaal Psychiatrische Verpleegkundigen

Trauma sensitief werken in het forensische werkveld een podcast over samenwerken aan veiligheid en zorg

Z

Zorg met Karakter In de podcastserie met Karakter vertellen ouders en behandelaren over de zorg aan kinderen en jongeren met psychiatrische problematiek.